Sneeuw, wind en hagel leiden tot chaos en ongevallen op Spaanse wegen

door admin
sneeuw, sneeuwval

Sneeuw, wind en hagel hebben de winter teruggebracht naar Spanje in het eerste weekend van maart. De wegen in het noorden van het schiereiland en de regio Madrid zijn zaterdag zwaar getroffen door de zware sneeuwval en hagelbuien.

Vooral ’s middags viel er veel neerslag. Tegen de avond waren de meeste snelwegen en tweebaanswegen weer begaanbaar. Behalve voor vrachtwagens op sommige punten in Burgos, Guadalajara, Soria, Madrid en Segovia, meldde de Spaanse verkeersdienst DGT.

De wegen rondom Madrid

Zo ondervond het verkeer op de A-1, A-5 en A-6 zaterdagmiddag hinder van de sneeuwval bij Madrid. Daardoor werd ook de A-1 richting Burgos door Somosierra afgesloten, net als de M-601 en M-604 in de bergen. Volgens de DGT was het laat in de middag mogelijk om voorzichtig te rijden op de A-1, A-2 en A-6, hoewel ze aanraadden om “reizen zoveel mogelijk te vermijden” vanwege het slechte weer.

In de bergen van Madrid is het gebruik van kettingen of winterbanden sinds zaterdagmiddag verplicht om door de bergpassen van Navacerrada en Cotos te rijden vanwege de ophoping van sneeuw op de weg. Ook op de N-6, op de grens met de provincie Segovia moesten sneeuwkettingen worden gebruikt.

Zware sneeuwval overviel dagjesmensen

De zware sneeuwval in slechts een paar minuten tijd verraste in Navacerrada veel mensen die een dagje naar de bergen gingen. Lang niet allemaal hadden ze sneeuwkettingen. Hierdoor zijn tientallen automobilisten met hun voertuigen vast komen te zitten en moesten ze gered en geholpen worden door de hulpdiensten en sneeuwploegen om van deze bergpas af te kunnen dalen.

Weeralarm in regio Madrid

Emergencias Madrid activeerde niveau 0 van het winterweerplan. Met code geel voor sneeuw en windstoten tot 70 kilometer per uur. Ook gold een sneeuwwaarschuwing in het grootstedelijk gebied, Henares, Zuid, Vegas en West. Naast deze sneeuwwaarschuwingen waren er twee gele waarschuwingen voor maximale windstoten van 70 kilometer. Niet alleen in de bergen, ook in de agglomeratie, Henares, Sur, Vegas en Oeste.

Vrachtwagens mochten niet rijden door sneeuwval

Vrachtwagens en gelede voertuigen mochten niet rijden op de A-2 in twee delen van Alcolea del Pinar (Guadalajara) en Medinaceli (Soria). Daarnaast was er een verbod op de A-1 in Burgos, in Pardilla en Gumiel de Izán, en in Madrid in El Molar. Het verbod gold ook op de A-1 in Segovia in Santo Tomé del Puerto en Honrubia de la Cuesta. Code geel voor deze wegen gold alleen voor zware vrachtwagens. Auto’s en lichte voertuigen konden zonder beperkingen rijden.

Dodelijk ongeval op de A-5 door slechte weer

Het slechte weer van zaterdag heeft ook een aantal verkeersongevallen veroorzaakt. Een aanrijding met tien voertuigen door een hagelbui op de snelweg A-5 loopt, heeft een dode en een zwaargewonde veroorzaakt. Het incident vond plaats om 17.27 uur bij kilometer 37 van de A-5 in de richting van Madrid, als gevolg van de hagel.

Als gevolg van de kettingbotsing overleed één persoon. Een ander raakte ernstig gewond en werd naar het Hospital 12 de Octubre in Madrid gebracht. Drie andere mensen liepen lichte verwondingen op en werden naar het Hospital de Móstoles gebracht.

Ongelukken in Toledo en Guadalajara

Daarnaast zijn er op de A-5, in de provincie Toledo, nog vijf ongelukken gebeurd als gevolg van de weersomstandigheden. Twee daarvan gebeurden in de buurt van Casarrubios del Monte en nog eens drie in Valmojado, Los Cerrablos en Las Ventas de Retamosa.

Ook op de A-2, in de provincie Guadalajara, tussen kilometer 42 en 112, waren er acht ongevallen. Vier daarvan gebeurden in Guadalajara. Eén in Azuqueca de Henares, één in Alovera, één in Algora en één in Trijueque.

Dit vind je misschien ook interessant: langdurig winterweer in Spanje de komende weken 

Dit vind je misschien ook leuk