Spaans elftal ongeslagen naar volgende ronde EK

Spanje met B-team ook te sterk voor Albanië

door Judith Goeree
Spaans elftal

Het Spaanse voetbalelftal heeft een vliegende start gemaakt op het EK voetbal. Afgelopen maandag won het ´La Roja` met een bijna compleet ander basiselftal de derde wedstrijd van Albanië. Met het resultaat in de poule van Spanje is ook Nederland al verzekerd van een plek in de volgende ronde.

Slechts één basisspeler uit de wedstrijd tegen Italië stond ook tegen Albanië op het veld. De coach van het Spaanse elftal, Luis de la Fuente, besloot de overige tien voetballers rust te geven. Alleen verdediger Laporte stond tegen het Balkanland opnieuw in de basis.

Al in de eerste helft kwam ´La Roja´, die in het geel speelden op een 1-0 voorsprong door een goal van Ferran Torres. De Haai, zoals hij zichzelf noemt, lijkt vleugels te krijgen als hij het shirt van Spanje aantrekt. In 44 wedstrijden scoorde hij 20 keer. Wat gebeurt er met hem als hij voor Spanje speelt? “Ik denk aan mijn familie, aan alle mensen. Het is een eer om voor mijn land te spelen.”

Spaans elftal speelt vrij saaie wedstrijd

Torres kwam voor rust nog dicht bij de 2-0. De bal ging echter nipt over het doel van de Albanese doelman. In een weinig vermakelijke tweede helft bleef Albanië strijden voor een goal, terwijl Spanje de bal liet rondgaan. Veel verder dan een enkele doelpoging kwamen de Albanezen niet.

Hoewel het Spaanse elftal er met de winst vandoor ging, werden een aantal basisspelers duidelijk gemist. Vooral vleugelspelers Williams en Yamal zorgen voor een dynamiek die het elftal gister niet kon brengen. Yamal, het zestienjarige Spaanse supertalent, is de jongste speler ooit op een Europees Kampioenschap. Hij scoorde als debutant meteen een eerste goal voor zijn land.

Spanje ongeslagen door naar achtste finales

Ondanks de wat saaie wedstrijd zijn de Spanjaarden vooral blij met de overwinning. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat Spanje alle groepsduels wint. De eerste keer was in 2008, toen Spanje zich later kroonde tot Europees kampioen. Of ´La Roja´ ook dit keer de cup met de grote oren mee naar huis kan nemen, zal de toekomst uitwijzen. Vooralsnog hebben de basisspelers even rust gehad. Zij kunnen zich opmaken voor de achtste finale in Keulen, waar Spanje zondag 30 juni speelt tegen een nog onbekende tegenstander.

Lees ook: Spaanse voetbalvrouwen weigeren te verschijnen bij volgende selectieronde

 

Dit vind je misschien ook leuk