Spaans OM vraagt om internationaal arrestatiebevel tegen Puigdemont

door admin
Spaans OM vraagt om internationaal arrestatiebevel tegen Puigdemont

De voormalige president van Catalonië is een cruciale figuur voor de mogelijke investituur van Pedro Sánchez als premier van Spanje. Het OM vaardigde ook een arrestatiebevel uit voor Toni Comín, zijn voormalige adviseur, “voor het geval dat het nodig is om het uitleveringsverzoek te verwerken, evenals het Europees arrestatiebevel”.

Dit gebeurt op dezelfde dag dat de Mossos (Catalaanse politie) de Europarlementariër van Junts, Clara Ponsatí, hebben gearresteerd, en na een uitspraak van het Gerecht van de Europese Unie (TGUE) dat de immuniteit van Europarlementariërs heeft opgeheven. Daardoor kan het Spaanse Hooggerechtshof de Europese aanhoudingsbevelen opnieuw activeren.

Clara Ponsati is eerder dit jaar bij een bezoek aan Barcelona aangehouden na vijf jaar ballingschap. Na een paar uur doorgebracht te hebben op het politiebureau werd zij weer vrijgelaten. Op Twitter bevestigde zij op maandag haar arrestatie en kwalificeerde deze als ‘illegaal’. 

De aanklagers vragen aan Llarena om actie te ondernemen tegen Puigdemont en Comín wegens verduistering van fondsen, wat een gevangenisstraf van zes tot twaalf jaar kan opleveren vanwege het hoge bedrag aan geld dat zij vermoedelijk hebben verduisterd.

Deze uitspraak kan in beroep worden aangevochten bij het Hof van Justitie van de Europese Unie, maar het beroep heeft geen schorsende werking. Met andere woorden, gezien de persoonlijke situatie van beide verdachten – op de vlucht voor de justitie en in rebellie – is het opnieuw gerechtvaardigd om internationale en Europese arrestatiebevelen uit te vaardigen voor beide aangeklaagden wegens de misdrijven gespecificeerd in het arrest van 12 januari 2023,” aldus het Openbaar Ministerie.

Bekijk ook: Carles Puigdemont verliest de strijd om parlementaire immuniteit

Dit vind je misschien ook leuk