Spaans schip vindt twintig dode migranten voor kust Marokko

door admin
Spaans schip vindt twintig dode migranten voor kust Marokko

Zondag bevestigde een woorvoerder van het bestuur van Melilla dat ‘ongeveer twintig lichamen van migranten die zijn verdronken in Marokkaanse wateren waren geborgen. De melding werd gedaan op zaterdag om 16 uur door een passagiersveerboot van Trasmediterránea die mensen vervoerd tussen Melilla en Almería. Ze zagen lichamen drijven op vier mijl voor Cabo Tres Forcas aan de kust van Marokko. 

Later op zaterdag trof een patrouilleboot van de Spaanse politie nog een lichaam aan. Dit werd overgebracht naar de Spaanse enclave Melilla. De verdronken vluchtelingen vormen een trieste bevestiging van de toegenomen populariteit van de route tussen Marokko en Spanje die immigranten gebruiken om Europa te bereiken.

Volgens de internationale organisatie voor migratie is Spanje inmiddels het tweede meest populaire land waar migranten op afkoersen als ze naar Europa willen. In Spanje kwamen alleen al in 2018 1.279 mensen aan. In Italië zijn dat er met ruim drie keer zoveel met een totaal van 4.256. Vorig jaar was Spanje volgens de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex het derde toegangsland, na Italië en Griekenland. In 2017 verdrievoudigde het aantal aankomsten tot een totaal van 22.900 migranten.

Er zouden in totaal 243 mensen zijn verdronken of vermist in de Middellandse Zee na een poging te hebben ondernomen om deze over te steken. Hierin zijn de overleden migranten van afgelopen weekend niet bij meegerekend.

De Spaanse en Marokkaanse kustwachten blijven doorzoeken naar meer eventuele verdronken vluchtelingen. Volgens de hulporganisatie Caminando Fronteras zou er een boot met 47 opvarenden vermist zijn. Dit werd nog niet door Marokkaanse of Spaanse autoriteiten bevestigd.

Dit vind je misschien ook leuk