Spaans toerisme verwacht recordseizoen met groot personeelstekort

door admin
Spaans toerisme verwacht recordseizoen met groot personeelstekort

“We ervaren enorme moeilijkheden bij het vinden van medewerkers”, bevestigt Nuria Montes, voorzitter van de Vereniging van Hotel- en Toerismebedrijven in de regio Valencia (Hosbec). Deze organisatie schat dat er in hotels in de regio nog steeds een tekort aan personeel is van 20%. Dat komt neer op ongeveer 16.000 tot 17.000 werknemers. 

Tekorten aan allerlei soorten medewerkers

Volgens Montes zijn er tekorten aan allerlei soorten medewerkers, “van de minder gekwalificeerde posities zoals kamermeisjes, schoonmaakpersoneel of keukenhulpen, maar ook gekwalificeerd personeel zoals chef-koks, meertalige receptionisten, onderhoudshoofden…”

Hotels sluiten hele verdiepingen vanwege tekort

Daarnaast waarschuwt de voorzitter van Hosbec dat er hotels zijn die midden in het seizoen sommige van hun verdiepingen gesloten houden, wat betekent dat ze theoretisch bijna 100% van het hotel bezet zouden kunnen hebben, maar dit niet doen vanwege het personeelstekort.

Structureel probleem

Volgens de Spaanse Horecafederatie is het gebrek aan werknemers “een structureel probleem, met een instroom van jongeren in de arbeidsmarkt die een derde lager is dan 20 jaar geleden, terwijl het aantal banen in de horeca is verdubbeld”.

Ze voegen ook andere problemen toe, zoals een gebrek aan specifieke opleiding, moeilijkheid om zich aan te passen aan de werktijden of een gebrek aan professionaliteit.

Bronnen van het hotelbedrijf Meliá benadrukken echter dat het uitdaging om medewerkers te vinden niet overal in Spanje hetzelfde is. “Op bepaalde bestemmingen waar de kosten van levensonderhoud enorm zijn gestegen – zoals de Balearen – en het moeilijker is om talent aan te trekken, bieden we ook gratis accommodatie en maaltijden aan in onze hotels voor medewerkers die het nodig hebben”.

Lees ook: Hotels in Castellón radeloos vanwege personeelsgebrek

Dit vind je misschien ook leuk