Spaanse anti-toerisme stickers gaan viraal, ook in het buitenland

door admin
anti-toerisme stickers

De anti-toerisme stickers, begonnen op initiatief van een inwoner uit Málaga, hebben internationaal de aandacht getrokken. De uiting van het ongenoegen van burgers over de impact van toerisme op de vastgoedmarkt, is viraal gegaan in landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Noorwegen. Ook in Spanje is het zich snel aan het verspreiden.

Achter deze beweging staat Dani Romero. Hij begon met het plakken van stickers als persoonlijke uiting en protest. Zijn actie vond zoveel weerklank dat hij inmiddels steunbetuigingen en verzoeken om stickers ontvangt uit steden zoals San Sebastián, Valencia, Madrid en Barcelona.

Uniek protest

Deze stickers weerspiegelen volgens La Vanguardia een bredere realiteit die veel toeristische steden wereldwijd treft. De massale toestroom van bezoekers heeft hele wijken getransformeerd. Ook in andere delen van Europa is dit het geval en veel steden worstelen met de uitdagingen van overtoerisme.

Volgens de Britse krant The Guardian uiten de inwoners van Málaga hun frustratie door stickers te plakken op de sleutelkluizen van toeristische accommodaties. De stickers bevatten duidelijke en krachtige boodschappen zoals “Hier woonde een gezin” en “Dit was ooit het centrum”. De krant benadrukt de groeiende bezorgdheid over hoe “het overmatige toerisme de huurprijzen opdrijft” en hele wijken verandert.

Internationale aandacht

Het Noorse medium Dinside wijst op de vermoeidheid van de Malagueños door de toename van toerisme. De stickers zijn volgens dit medium niet alleen een protest zijn, maar ook bedoeld om “lokale bewoners te waarschuwen en toeristen te informeren dat een groeiend aantal toeristen bijdraagt aan het opdrijven van de huurprijzen”.

In Frankrijk belicht de krant Le Figaro de situatie vanuit een culturele en economische invalshoek en legt uit hoe de stijgende woningprijzen direct verband houden met de druk van toeristische verhuur. Hun koppen benadrukken de boodschappen van de stickers: “Ga naar huis” en “het stinkt hier naar toeristen”.

Lees ook: Canariërs richten anti-toerisme sentiment op makelaars voor buitenlanders

Dit vind je misschien ook leuk