Spaanse Bank geeft advies over contant geld

door admin
Spaanse Bank geeft advies over contant geld

Het gebruik van contant geld wordt met de komst van nieuwe technologische betaalmiddelen steeds minder. Kleine bedragen maak je over met Bizum, je bankpas staat op je mobiele telefoon en vrijwel overal kun je tegenwoordig met pas betalen.

Historisch gezien was het voor de meeste mensen gebruikelijk om thuis contant geld te bewaren voor onverwachte situaties. Met de nieuwe manieren om zonder tussenkomst van cash te betalen, is deze praktijk sterk verminderd. Toch adviseert de Banco de España, verrassend genoeg, om nog steeds een bepaalde hoeveelheid contant geld te reserveren voor mogelijke noodsituaties.

Aan het thuis bewaren van geld zijn echter risico’s verbonden. Het grootste gevaar is diefstal. Als het inbrekers lukt je huis te betreden, doorzoeken ze het vaak grondig. Dan is de kans groot dat ze ook de plek waar je je geld bewaart vinden. Want hoe ludiek de plaats is die je voor je geld hebt, bedacht, dieven kunnen hetzelfde bedenken.

Bovendien kunnen woningen getroffen worden door natuurrampen zoals overstromingen of door branden. In dergelijke situaties is er mogelijk geen tijd om het geld dat je ergens hebt verstopt te redden. Zo kun je grote bedragen verliezen, tenzij je een inboedelverzekering hebt die dit dekt. Al is het in zo een situatie erg moeilijk te bewijzen dat je contant geld in huis had verborgen. 

Inflatie

Een ander punt dat de Spaanse Bank benadrukt, is het effect van inflatie op de waarde van geld. Naarmate de prijzen stijgen, verliezen bankbiljetten en munten aan waarde. Naarmate de kosten van levensonderhoud stijgen, koop je minder voor hetzelfde bedrag.

Over de hoogte van het bedrag dat men thuis zou moeten bewaren, doet de Spaanse Bank geen specifieke uitspraak. Dit hangt af van de omstandigheden van elk huishouden, de inkomsten en de reguliere uitgaven. Het bedrag dat de Banco de España suggereert is vrij hoog. De instelling suggereeert een bedrag te kiezen dat zes tot twaalf maanden van vaste maandelijkse kosten kan dekken. 

Contante betaling blijft voor iedereen toegankelijk

De Banco de España benadrukt verder dat contante betaling toegankelijk blijft voor iedereen. Met name voor diegenen zonder bankrekening of toegang tot andere betaalmethoden. Hoewel er geen maximum is voor het bewaren van contant geld, zijn er wel beperkingen voor contante betalingen. Wetgeving tegen fraude heeft de limiet voor transacties tussen professionals en particulieren verlaagd van 2.500 naar 1.000 euro. Dit staat in contrast met de limiet van 10.000 euro die door de Europese Commissie voor lidstaten is vastgesteld. De Europese Centrale Bank beschouwt de in Spanje opgelegde limieten als “buiten proportie”, omdat deze de keuzevrijheid in betaalmethoden te veel zouden beperken.

Lees ook: Spanje verbiedt huurbetalingen met contant geld

Dit vind je misschien ook leuk