Spaanse burgemeester verzet zich tegen aankomst van 114 migranten

door admin
migranten probleem El Ejido

De burgemeester van El Ejido heeft zich uitgesproken tegen de geplande aankomst van 114 migranten in de gemeente in de provincie Almeria. In dit verband heeft de Spaanse regering donderdag verduidelijkt dat het niet gaat om 200 illegale migranten, maar om 114 personen die internationale bescherming aanvragen in de provincie Almería.

Volgens een verklaring van de Staatssecretaris van Migratie (SEM) van het ministerie van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie, zullen deze migranten in een hotel in El Ejido worden ondergebracht. De migranten zijn voornamelijk van Malinese afkomst. Ze worden verplaatst vanuit een ander hotel in Almería, waar ze eerder werden gehuisvest na hun overkomst uit de Canarische Eilanden.

Lees ook: Sinds oktober zijn 26.225 immigranten van de Canarische Eilanden naar het vasteland gebracht

Asielverzoek positief beoordeeld

“Het betreft 114 mensen die internationale bescherming hebben aangevraagd en wachten op de formalisering van hun asielaanvraag,” aldus de SEM. “Ze zijn geen illegale migranten en kunnen niet worden uitgezet zolang hun asielaanvraag in behandeling is.” Het gaat om mensen die “een positief antwoord op hun asielverzoek ontvangen omdat ze onderdanen zijn van een land in oorlog.” In dit verband gaf de SEM aan dat, hoewel de huidige bezetting van Hotel Cabo de Gata, in de wijk El Toyo in Almeria, 274 mensen bedraagt, morgen in totaal slechts 274 mensen zullen worden overgebracht naar een nieuw geopend resort in El Ejido.

Lokale weerstand

Burgemeester Góngora van de Partido Popular heeft eerder aangegeven dat de regering 200 bedden heeft gecontracteerd voor de duur van een jaar in het ‘Ejido Hotel’. Hij benadrukt dat El Ejido al een van de gemeentes is met de hoogste migratiedruk in het land. “Deze vrijdag komen de eerste 150 migranten vanuit El Toyo naar ons hotel, in een gemeente die al zwaar belast is door migratie,” verklaarde Góngora.

Góngora toonde zich “zeer bezorgd” en noemde de beslissing van de regering “onverantwoordelijk”. De regeringsvertegenwoordiger, José María Martín, komt zelf uit El Ejido en kent de situatie volgens de burgemeester zeer goed. Góngora beschuldigt Martín ervan in het geheim en achter de rug van de gemeenteraad en de inwoners van El Ejido te hebben gehandeld. Martín zou geen rekening hebben gehouden met de speciale behoeften van El Ejido.

Hoogste immigratiepercentage van Spanje

De burgemeester benadrukt dat El Ejido het hoogste immigratiepercentage van Spanje heeft. “We hebben 90.003 inwoners en 32,5% buitenlandse bevolking. Dat komt neer op meer dan 29.100 buitenlanders en een schatting van meer dan 4.000 permanente ongeregelden. Daarom zijn we het totaal oneens met dit standpunt. Verder wijst de bestuurder op het feit dat El Ejido een kustlijn heeft van 27 kilometer “als toegangspunt voor illegale immigratie, met maffia’s die ongestraft handelen met de zogenaamde ‘narcolancha’s’, waarmee we dagelijks te maken hebben met een “totaal gebrek aan troepen en land-, zee- en luchtmiddelen.” Om deze reden “heb ik de staatssecretaris van Veiligheid, Rafael Pérez, schriftelijk verzocht om een ​​bijeenkomst om al deze kwesties te bespreken en om een ​​versterking van de middelen te vragen, maar we hebben geen reactie ontvangen.”

Landelijke distributie van migranten

De SEM herinnert eraan dat het opvangsysteem een netwerk van middelen heeft verspreid over heel Spanje. Meer dan 300 gemeenten in het land bieden momenteel onderdak aan mensen binnen dit systeem. “Het gaat niet om 200 personen en bovendien zijn ze niet illegaal,” harhaalt de SEM. “Het gaat om asielzoekers die niet kunnen worden uitgezet terwijl hun aanvraag nog in behandeling is.”

Dit vind je misschien ook leuk