Spaanse demissionair vicepremier ontmoet Carles Puigdemont in Brussel

door admin
Spaanse demissionair vicepremier ontmoet Carles Puigdemont in Brussel

De ontmoeting is een deel van de lopende onderhandelingen omtrent de investituur van de socialistische leider Pedro Sánchez als de Spaanse president. Het gesprek zal gehouden worden in de Spinelli-zaal van het Europees Parlement. Beide politici zullen worden vergezeld door Toni Comín, voormalig minister en nu Euro-parlementariër, en Jaume Asens, de leider van Sumar in Catalonië.

Opmerkelijk is dat de Spaanse regering niet op de hoogte was van deze ontmoeting tot het laatste moment. Volgens bronnen van La Moncloa, de ambtswoning van de Spaanse premier, werd het beschouwd als een “voldongen feit”, en zij benadrukken dat Díaz niet namens de PSOE, de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij, handelt.

Complex politiek landschap

De bijeenkomst komt een dag voordat Puigdemont in het Europees Parlement de voorwaarden zal presenteren om de onderhandelingen voor een investituur te openen. Als eerste eis stelt zijn partij Junts een amnestie voor zaken die verband houden met het Catalaanse onafhankelijkheidsproces, beter bekend als ‘el procés’.

Op zoek naar oplossingen

Volgens Sumar, de links socialistische politieke groepering waarvan Yolanda Díaz de leider is, is deze ontmoeting “een nieuwe stap in onze vastberaden inzet om een nieuw tijdperk van oplossingen te openen, gebaseerd op dialoog en democratie”. Zij benadrukken dat hun doel is om een decennium van sociale en plurinationale vooruitgang te bevorderen.

Transparantie en toekomst

Sumar stelt dat de gesprekken met volledige transparantie worden gevoerd en dat ze “respect hebben voor de burgers”. Ze geloven dat sociale en territoriale vooruitgang hand in hand gaan en zijn ervan overtuigd dat dit opnieuw het geval moet zijn. Eerder maakten de Catalaanse separatisten al duidelijk dat ze amnestie en zelfsbeschikking eisen in ruil voor hun steun voor de investituur van Pedro Sánchez. 

Lees ook: Puigdemont legt onmogelijke eis op tafel voor steun aan Feijóo

Dit vind je misschien ook leuk