Spaanse economie opnieuw gegroeid

door admin
Spaanse economie opnieuw gegroeid

Dit blijkt uit de vooruitblik op de nationale boekhouding gepublieerd die dinsdag door het Spaanse bureau voor de statistiek INE werd gepubliceerd. De statistieken tonen nieuwe activiteit na lichte symptomen van vertraging in het laatste deel van vorig jaar. Die kwam overeen met de periode waarin de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China de boventoon voerde die leidde tot de recessie in Italië en de plotselinge vertraging in Duitsland. 

De huishoudelijke consumptie steeg met 0,3 procent (-0,1%), die van instellingen zonder winstoogmerk steeg met 0,7 procent en die van de overheidsadministratie met 0,4 procent. 

Het bruto binnenlands product toonde een toename op jaarbasis in het eerste kwartaal van 2,4 procent. Op kwartaalbasis was dat 0,1 procent meer dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. 

De binnenlandse vraag droeg met 2,2 punten bij aan deze groei. Dat is drie tiende punt minder dan in het laatste kwartaal van 2018. De buitenlandse vraag keerde terug naar positieve waarden en nam toe met 0,2 procent. 

Met de groei op jaarbasis van 2,4 procent in het eerste kwartaal dit jaar toont de Spaanse economie 21 kwartalen op rij groei op jaarbasis, terwijl het op kwartaalbasis gaat om al 22 kwartalen van groei. 

De groei van 0,7 procent dit kwartaal ligt 0,1 procent hoger dan de voorspellingen die op dit vlak zijn gedaan door de Spaanse bank. 

Tussen januari en maart hadden zowel export als import negatieve waarden met respectievelijk een daling van 0,5 procent en 1,1 procent. Dit contrasteert met de groei van de export in het vierde kwartaal van 2018 van 0,7 procent. De import blijft op kwartaalbasis gelijk. 

De overheidsuitgaven op jaarbasis zijn met 2,4 procent gestegen in het eerste kwartaal van 2019. Dat is 0,1 procent meer dan in het voorgaande trimester. 

Werkgelegenheid

Volgens INE steeg de werkgelegenheid op basis van voltijdbanen tussen januari en maart met 0,7 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Op jaarbasis steeg de werkgelegenheid met 2,8 procent. Dat is 0,2 procent meer dan in het voorgaande kwartaal. Dit houdt in dat er in een jaar tijd netto tegen de 510.000 voltijdbanen bij zijn gekomen in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk