Spaanse elektriciteitsrekening in jaar tijd gemiddeld 25 procent gestegen

door admin
Spaanse elektriciteitsrekening in jaar tijd gemiddeld 25 procent gestegen

Er lijkt geen einde aan te komen. De stijging van de prijs voor elektriciteit gaat onverminderd door. Op 1 september wordt een nieuw record verwacht met 139 euro per MWh op het duurste moment van de dag.

Woensdag wordt op de groothandelsmarkt een nieuw record gebroken: 132,47 euro MWh. Dit blijkt uit voorlopige gegevens van OMIE, de aangewezen exploitant van de elektriciteitsmarkt. Dat wordt de gemiddelde prijs van de dag, want tussen 21:00 en 22:00 uur (spitsuur) zal de prijs boven de 139 euro MWh uitkomen. Zo start september in dezelfde lijn als augustus: dat was de duurste maand in de hele geschiedenis van de huidige elektriciteitsmarkt.

Het Spaanse kabinet heeft toegegeven dat de elektriciteitsrekening uiteindelijk met gemiddeld 25 procent stijgt ten opzichte van vorig jaar. Teresa Ribera, de derde vice-president en minister voor de Ecologische Transitie herinnerde er maandag aan dat we alleen vergelijken met een jaar waarin de energieprijzen historische dieptepunten bereikten. In 2020 deden een lager verbruik als gevolg van de coronacrisis en een hogere productie van hernieuwbare energie de kilowattprijzen sterk dalen. De gemiddelde jaarprijs lag rond de 30 euro MWh. In de eerste helft van 2021 ligt dat gemiddelde al boven de 45 euro MWh.

De politieke partij Unidas Podemos stelt de regering voor om een maximumprijs vast te stellen voor nucleaire en hydraulische energie.  Minister Ribera sloot deze optie maandag echter uit omdat het buiten het wettelijk kader van de Europese Unie zou vallen. Unidas Podemos stelt de burgers nu voor om middels demonstraties druk op de regering uit te gaan oefenen om iets te doen aan de hoge prijs voor elektriciteit.

 

Bekijk ook:

Hoelang blijft de prijs van elektriciteit nog stijgen?

Sterke stijging inflatie in Spanje door hoge elektriciteitsprijs

Elektriciteitsbedrijven factureren consumenten onterecht 30 procen meer

Dit vind je misschien ook leuk