Spaanse Hoge Raad vindt elektriciteit te goedkoop

door admin
Spaanse Hoge Raad vindt elektriciteit te goedkoop

Schokkend voor de kleine gebruiker, die sinds 2010 de rekeningen voor licht al aanzienlijk zag stijgen.

Prijsstijgingen april

De Minister van Industrie, José Manuel Soria, verklaarde dat in april de stroomprijzen opnieuw zullen stijgen, maar niet met het percentage dat de landelijke leveranciers in hun hoofd hebben. Deze zien graag een prijsstijging tussen 15 en 30%.

De Nationale Energie Commissie (CNE) publiceerde vorige week een rapport, waaruit blijkt dat een stijging van 3% eveneens zou volstaan, als op andere punten met de leveranciers van elektriciteit een overeenstemming kan worden bereikt.

Elektriciteitsbedrijven

Spanje heeft een vijftal elektricteitsbedrijven: Iberdrola, Endesa, Union Fenosa, Hidrocantabrico en Elcogas. Zij moeten tegen door de regering vastgestelde tarieven elektricteit leveren aan kleine eindgebruikers.

Tarieven die door de sterk gestegen grondstoffen-prijzen beneden het kosten-niveau zijn komen te liggen. De Spaanse staat trof daarvoor voorzieningen die nu ongunstig samenvallen met de fiscale crisis in Europa.

Met tot gevolg dat de leveranciers een vordering op de regering hebben van ruim 14 miljard euro. Dat bedrag moet over 15 boekjaren worden verdeeld en betaald.

Verliezen Iberdrola

Iberdrola liet weten, dat haar financiële jaar 2008 sloot met een verlies van liefst 323 miljoen euro. Sindsdien zijn aan de verliezen geen einde gekomen. Deze zijn samen zo hoog, dat de kredietwaardigheid van de onderneming in het gedrang komt.

Reden om de zaak op te nemen met de Spaanse Hoge Raad. Haar oordeel was eenduidig: de door de regering en CNE vastgestelde prijzen zijn veel te laag.

Oordeel Fitch

Erwin van Lumich van Fitch Ratings ‘energy team’, ook betrokken bij vragen over de kredietwaardigheid van Spanje, liet weten, dat men de energiesector scherp in het oog houdt.

“De situatie moet eindelijk eens aangepakt worden, omdat Spanje nog steeds geen echt vrije energiemarkt kent. Er bestaat interventionisme van de staat, waardoor concurrentie wordt uitgeschakeld”, aldus Van Lumich, “dat is een nadeel voor alle partijen.”

Geen oplossingen

Niettemin vonden er sinds 2009 aanpassingen plaats, die echter geen oplossing brachten voor de openstaande rekeningen van de stroomleveranciers.

Destiijds voorspelde Van Lumich reeds, dat de schulden van de staat bij stroomleveranciers betaald dienden te worden en dat zij naar de rechter zouden stappen, als de regering dit weigerde.

Door het vonnis van de Hoge Raad zouden de zeer hoog opgelopen kosten bij de verbruikers kunnen worden verhaald. Iets waartegen de minister van Industrie zich nu nog verzet.

Eindverbruiker

In de huidige crisis rond de staatsfinanciën en twijfels over Spanje’s kredietwaardigheid kan men het leveranciers echter niet kwalijk nemen, dat zij liever hun geld halen waar dat nog is, bij de eindverbruikers door hen te belasten met hogere prijzen.

Begrijpelijk is voorts, dat zij liever niet wachten tot gesuggereerde staatsgaranties in de toekomst beschikbaar kunnen komen. Misschien wel op de dag dat zij hun poorten moeten sluiten. De verbruiker zit in deze kwestie tussen hamer en aambeeld.

Bron: El País

Dit vind je misschien ook leuk