Spaanse horeca woest over rookverbod op terrassen

door admin
Spaanse horeca woest over rookverbod op terrassen

Het plan is eveneens om roken in auto’s te verbieden en de prijs van tabak te verhogen. “Onvoorstelbaar en betreurenswaardig. Ze demoniseren ons weer”, zegt José Luis Yzuel, voorzitter van de Spaanse Horecavereniging. Over het rookverbod op terrassen zegt hij: “Het is niet verdedigbaar. Ze zetten ons tegenover onze klanten terwijl er op dit moment geen probleem is”, zegt Yzuel, die uitlegt wanneer op een terras iemand een sigaret opsteekt en een andere klant klaagt, een van de twee “van plaats verandert en er is geen probleem.”

Longartsen positief

Anderzijds is het voorstel van Volksgezondheid goed ontvangen door longartsen. Het omvat namelijk een groot deel van hun beweringen met betrekking tot een verbod op tabaksgebruik in open ruimten, zoals terrassen, stranden, sportstadions en parken.

Het ontwerp van het zogenaamde alomvattende plan voor de preventie en bestrijding van roken 2021-2025 voorziet ook in een verbod op roken in privéauto’s, de generieke verpakkingen van tabaksmerken, de stijging van de prijs van verpakkingen die de belastingen verhogen en de wettelijke beperkingen op elektronische sigaretten.

Doel: minder rokende jongeren

Het is de bedoeling om het verbruik (ongeveer 25% van de bevolking rookt dagelijks), vooral onder jongeren, terug te dringen en het aantal rookvrije ruimtes “vóór 2023” te vergroten.

Rookvrije terrassen al in zeven regio’s

Momenteel zijn er zeven autonome gemeenschappen (Aragón, Asturië, Balearen, Canarias, Cantabria, Comunidad Valenciana en La Rioja) die tijdelijk de maatregel ‘Terrazas Sin Humo’ hebben aangenomen als middel tegen covid-19. De toekomstige wet zou dit verbod op permanente wijze uitbreiden tot alle autonome gemeenschappen.

“Dwing ons niet”

Voor horecaondermers lijkt de norm “onnodig”, klaagt José Luisel, voorzitter van de Spaanse gastvrijheidssector, die 300.000 etablissementen vertegenwoordigt. “Ze zetten ons tegen onze klanten op”, zegt Yzuel, die uitlegt dat wanneer iemand een sigaret opsteekt op een terras en een andere klant klaagt, een van de twee “van plaats verandert en er doorgaans geen probleem is”. En hij voegt eraan toe: “Maar een klant kan niet roken op een terras en als hij op een bankje verderop zit, wel? Het is stom”.

Yzuel denkt dat er horecabedrijven zijn die vrijwillig meedoen aan campagnes tegen tabak en daarom roken op hun terrassen niet toestaan, “maar dat is iets heel anders dat ze het op een algemene manier verbieden.” De hotelier klaagt over de druk van de anti-rookbewegingen en van wetenschappelijke verenigingen zoals de Spaanse Vereniging voor Pneumologie, en vindt dat die niet bij hebn moeten beginnen. “Buiten roken stoort niemand. Dat ze bedrijven en burgers bewust maken is goed, maar forceer ze niet”. 

Als voorbeeld geeft hij aan dat hij vorige week in een gastrobar in Malaga zat die roken op zijn terras verbiedt. “En ik vind het prachtig dat bedrijven vanuit vrijheid beslissen, maar zonder het verbod te veralgemeniseren.”

Tabak duurder maken, meest effectief

De Spaanse Vereniging voor Longchirurgie en Thoraxchirurgie (Separ), zonder de teksten grondig te kennen, is positief. Zowel wat betreft het rookverbod voor de terrassen als het feit dat de verpakkingen geen enkele vorm van reclame  mogen bevatten “die een zo gevoelige bevolking als adolescenten kan aantrekken”. In de prijsstijging voor tabaksmiddelen, zien ze een van de meest effectieve maatregelen om verbruik ervan tegen te gaan.

Dagelijks tussen 300 en 400 mensen dood mede door tabak

Carlos Rábade van de Spaanse Vereniging voor Longziekten en Thoraxchirurgie (Separ) wijst erop dat er in Spanje elke dag tussen de 300 en 400 mensen sterven aan ziekten die verband houden met tabak. Hij vertrouwt er bovendien op dat de norm openbare financiering van hulp aan rokers omvat, bijvoorbeeld cursussen of middelen die helpen bij het stoppen met roken. Rábade juicht ook het verbod op roken in auto’s toe omdat dit volgens hem vooral kinderen en adolescenten beschermt.

Dit vind je misschien ook leuk