Spaanse Ik Vertrek over Britten die verlaten dorpen kopen en opknappen

door admin
Spaanse Ik Vertrek over Britten die verlaten dorpen kopen en opknappen

Dat toveren ze dan vervolgens om in een landelijk complex om zelf te wonen of om te verhuren aan toeristen. “Voor de prijs van een appartement in Norwich hebben we nu ons eigen dorp”. Dat vertellen Julie en Stevie Ward in de Spaanse krant El Mundo. Zij vormen het stel dat in de eerste aflevering van ‘Nuestro Propio Pueblo’, uitgezonden op 27 maart, de hoofdrol speelt. Het televisieformat is gebaseerd op de serie ‘Help! We Bought a Village‘ van Channel 4. Nuestro Propio Pueblo wordt in Spanje uitgezonden door Cosmo. 

Nieuw leven in Spanje

De Wards kochten een half verlaten dorp in Granada en maakten er een grotwoningresort van. De serie toont alleen Britse kopers die verlaten dorpen renoveren omdat Channel 4 dat zo heeft bepaald, maar volgens producer Piero Sfreddo is er voor elk Brits stel ook een Nederlands, Italiaans of Scandinavisch stel in Spanje dat hetzelfde doet. Sfreddo gelooft dat het een trend is onder buitenlanders om verlaten dorpen te kopen en te renoveren en zo een stukje geschiedenis levend te houden.

Geen camping maar grotwoningen

Julie en Stevie waren in eerste instantie op zoek naar een camping in Frankrijk. Op hun zoektocht dwaalden ze wat verder naar het zuiden af en vonden uiteindelijk Los Carriones. Een klein stadje met minder dan 300 inwoners. Het complex met grotten werd lang geleden vooral gebruikt door herders als schuilplaats voor hun dieren en opslagplaats voor hun voer.

Bekijk ook: Ik Vertrek-dromers opgelet: in deze Spaanse gehuchten kun je een nieuw leven beginnen

“We besloten een sabbatical te nemen, we verkochten ons huis en begonnen aan een reis in onze camper”, vertelde Julie aan de eerder genoemde krant. Zo ontdekten ze Cuevas de la Paz, een klein, uit de berg uitgehouwen dorpje dat te koop stond. “We ontdekten de koelte in de zomer, de warmte in de winter, diepe slaap in volledige stilte en het uitzonderlijke aan het leven in een grot”, zegt de vrouw. Ze voegt toe dat ze de afwezigheid van Britse landgenoten het allerleukst aan de plek vonden. Het Spanje van hier heeft “niets te maken met de kust”, zegt Stevie.

Granada, Lugo, Asturië…

Aanvankelijk werden de holtes in de bergen door herders gebruikt als voeropslag en schuilplaats voor dieren. Na de overname van Cuevas de la Paz, besloot het echtpaar een landelijk toeristisch wooncomplex met zes grotwoningen op te zetten. Hun voorbeeld wordt gevolgd door vele andere Britten, zoals te zien is in de nieuwe Cosmo-show.

Marcial Doporto nam voor 225.000 euro het Galicische dorp O Penso (Lugo) over; Neil Christie koos op zijn beurt voor Arruñada, een verlaten stad in Asturië, dat hij voor “slechts” 45.000 euro kon overnemen.

Klik hier om te zien wanneer welke aflevering wordt uitgezonden. Heb je een aflevering gemist, dan is deze ook hier te zien via MovistarPlus als je .

Bekijk ook: Verlaten dorp kopen is nieuwe trend onder buitenlandse investeerders

Dit vind je misschien ook leuk