Spaanse kandidaten: Wie doet mee aan de Europese verkiezingen 2024?

door admin
Europese verkiezingen kandidaten

Op 9 juni zullen 33 kandidaten in heel Spanje strijden om een zetel in het Europees Parlement. De politieke campagne begon op vrijdag.

De laatste Europese verkiezingen in 2019 werden gekenmerkt door de aanwezigheid van twee prominente leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, de voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont en voormalig vice-president Oriol Junqueras. Dit jaar zullen zij echter niet deelnemen. Wie zijn de Spaanse kandidaten voor de Europese verkiezingen van 2024?

Lees ook: Socialisten winnen Catalaanse verkiezingen

Spaanse kandidaten

Toni Comín – Junts per Catalunya

De pro-onafhankelijkheidspartij Junts per Catalunya, die in 2019 de meeste stemmen in Catalonië kreeg, wordt dit jaar aangevoerd door Toni Comín. Comín, die sinds het onafhankelijkheidsreferendum in 2017 in ballingschap leeft, was eerder minister van Volksgezondheid in Catalonië. Hij benadrukt dat zijn aanwezigheid in het Europees Parlement bedoeld is om “de repressie van de Spaanse staat tegen de onafhankelijkheidsbeweging” aan de kaak te stellen. Als de resultaten van 2019 zich herhalen, zullen Neus Torbisco, hoogleraar internationaal recht, en Aleix Sarri, de huidige directeur van het Junts-kantoor in het Europees Parlement, eveneens zetels innemen.

Teresa Ribera en Javi López – Socialisten

De Socialistische Partij (PSOE), die bij de laatste Europese verkiezingen 20 zetels veroverde, wordt dit jaar geleid door Teresa Ribera. Ribera is momenteel minister van Ecologische Transitie en vierde vice-president van de Spaanse regering. Ze wordt op de lijst vergezeld door Javi López, een ervaren Europarlementariër. De socialisten richten hun campagne op het tegengaan van de opkomst van extreemrechts in Europa. Dat thema stond ook centraal in de Spaanse parlementsverkiezingen van 2023.

Diana Riba – Esquerra Republicana

Diana Riba, de huidige woordvoerder van de Catalaanse partij Esquerra Republicana (ERC) in het Europees Parlement, leidt opnieuw de lijst van deze links-nationalistische partij. Riba, die bekend werd na de gevangenneming van haar partner Raül Romeva in 2017, heeft zich in het Europees Parlement gericht op het bestrijden van repressie en het bevorderen van ecologische en feministische beleidsmaatregelen. ERC doet dit jaar mee met een alliantie van pro-onafhankelijkheidspartijen, waaronder de Baskische EH Bildu en de Galicische BNG.

Jordi Cañas – Ciudadanos

De liberale partij Ciudadanos (Cs) heeft Jordi Cañas als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Cañas is historicus en ervaren parlementariër en sinds 2019 lid van het Europees Parlement. Ondanks de recente teleurstellende resultaten in de Spaanse en Catalaanse verkiezingen, ziet Ciudadanos de Europese verkiezingen als een kans om opnieuw een rol van betekenis te spelen.

Estrella Galán en Jaume Asens – Comuns Sumar

De links-georiënteerde Comuns Sumar is voortgekomen uit een splitsing met Podemos. Deze partij wordt in Europa vertegenwoordigd door Estrella Galán en Jaume Asens. Estrella Galán, tot nu toe secretaris-generaal van de Spaanse Commissie voor Vluchtelingenhulp, staat voor een duidelijke inzet van de partij voor het migratiebeleid. Dat zal de volgende zittingsperiode in Europa markeren en ook de meningen in de Kamer polariseren. Asens, een advocaat met een lange politieke carrière, heeft goede banden met de pro-onafhankelijkheidspartijen. Bovendien speelde hij een sleutelrol in de onderhandelingen voor de benoeming van de Spaanse premier Pedro Sánchez.

Irene Montero – Podemos

Podemos gaat eveneens de strijd aan in de Europese verkiezingen, ondanks de recente splitsing en slechte verkiezingsresultaten. Irene Montero is de lijsttrekker. Montero, voormalig minister van Gelijkheid, staat bekend om haar inzet voor feministische en gelijkheidsprojecten.

Dolors Montserrat – Volkspartij (PP)

Dolors Montserrat van de rechtse Volkspartij (PP) is een van de bekendste gezichten van haar partij in Europa. Montserrat is sinds 2019 lid van het Europees Parlement en voormalig minister van Volksgezondheid. Zij voert campagne tegen de amnestie voor pro-onafhankelijkheidsleiders. Verder heeft ze scherpe kritiek op de socialisten en pro-onafhankelijkheidspartijen.

Jorge Buxadé – Vox

Jorge Buxadé, leider van de extreemrechtse partij Vox, is opnieuw kandidaat voor de Europese verkiezingen. Buxadé, die sinds 2019 in het Europees Parlement zit, is lid van de ultraconservatieve fractie van Europese Conservatieven en Hervormers.

Oihane Agirregoitia – CEUS

De Coalición por una Europa Solidaria (CEUS) doet opnieuw mee aan de Europese verkiezingen, maar dit keer met enkele veranderingen. Oihane Agirregoitia (Bilbao, 1980) vervangt Izaskun Bilbao (PNV) als lijsttrekker. Bilbao kondigde eind 2023 aan zich na drie termijnen niet opnieuw verkiesbaar te stellen. Daarnaast bestaat de coalitie dit keer uit de PNV, Coalición Canaria, El Pi-Proposta per les Illes Balears, Geroa Socialverdes de Navarra en de Agrupación Atarrabia. Hun doel is om de huidige zetel in het Europees Parlement te behouden.

Welke coalities doen mee aan de Europese verkiezingen 2024?

Tijdens de Europese verkiezingen van 2019 werden er 12 coalities geregistreerd, waarvan alleen Unidas Podemos (een combinatie van Podemos, Izquierda Unida en En Comú) en diverse allianties van nationalistische en onafhankelijkheidspartijen zetels in het Europees Parlement in Straatsburg wisten te bemachtigen.

De Europese verkiezingen worden gekenmerkt door het gebruik van een systeem van één enkele kieskring op nationaal niveau, in plaats van verdeeld te zijn over provincies of autonome gemeenschappen. Dit systeem bevordert de vorming van coalities tussen partijen met een territoriale basis of een minderheidskarakter.

Voor de Europese verkiezingen van 9 juni presenteren zich de volgende coalities:

Sumar

De coalitie met lijstaanvoerder Estrella Galán bestaat uit Izquierda Unida, Verdes-Equo, Más Madrid, En Comú, Compromís, Chunta Aragonesista, Iniciativa del Pueblo Andaluz en Nueva Canarias.

Ahora Repúblicas

Net als in 2019 doen ERC, EH Bildu en BNG gezamenlijk mee aan de verkiezingen. Dit jaar sluit ook Ara Més, de Balearische bondgenoot van Sumar, zich aan.

Coalición por una Europa Solidaria (CEUS)

Bij deze verkiezingen wordt de alliantie tussen PNV en Coalición Canaria, die al samenwerkten in de Europese verkiezingen van 2019, uitgebreid met Proposta per les Illes de Baleares, Geroa Socialverdes de Navarra en de Agrupación Atarrabia.

Cree en Europa

Bij de komende Europese verkiezingen zal Edmundo Bal, voormalig leider van Ciudadanos, voor het eerst deelnemen in een coalitie met de formatie Contigo Somos Democracia. César Vera zal de lijst van deze groep aanvoeren.

Junts UE

In de Europese verkiezingen van 2019 maakte Junts deel uit van de coalitie Lliures per Europa, in samenwerking met PDeCAT en de voormalige Convergència, met Carles Puigdemont als hun kandidaat. Dit jaar, terwijl Puigdemont zich kandidaat stelt voor de Catalaanse verkiezingen in mei, zal Toni Comín, voormalig minister van de Catalaanse regering, de lijst aanvoeren voor de Europese verkiezingen. De huidige coalitie bestaat uit Junts, Demòcrates de Catalunya en Movimient d’Esquerres de Catalunya.

Ahora Andalucía

Deze coalitie omvat de volgende formaties: Andalucía Por Sí, Convergencia Andaluza en Compromiso por Andalucía.

Espacio Amplio Paz Soberanía República

De coalitie bestaat uit de Partido Socialista Libre Federación, de Partido Federal Europeo, de Partido del Trabajo Unificado en de formatie Espacio Amplio.

PCPC/PCPE

Deze coalitie omvat de Partido Comunista de los Pueblos de España samen met de Partit Comunista del Poble de Catalunya.

País i movimiento rural

Deze kandidatuur is samengesteld uit partijen met een focus op het platteland en lokale kwesties, waaronder Convergents, Moviment Demócrata Català, República Valenciana en Vía Mediterrània.

European Pirates

Deze coalitie wordt gevormd door de partij Pirates de Catalunya en de Alianza Rebelde.

Dit vind je misschien ook leuk