In het basisonderwijs zullen 25 leerlingen per klas onderwijs volgen (was vorig schoolwaar 20) en in het middelbaar onderwijs gaat het om 30 leerlingen per klas (was 25 tot juni). In mei, vóór de vijfde golf en toen de dreiging van de deltavariant van het coronavirus nog onduidelijk was, besloot de regering de klassen qua grootte weer terug te brengen naar het normale aantal leerlingen.
Nu de Delta-variant ook in Spanje flink om zich heen heeft gegrepen, maakt men zich binnen het onderwijs zorgen of de op dit moment geldende maatregelen – die niet het verkleinen van de klassen omvatten – wel afdoende zullen zijn. Net als vorig jaar aan het begin van het schooljaar bestaat daar weer onzekerheid over.
Vorig jaar – met andere kenmerken – was die onzekerheid erg groot. Toch verliep de operatie ‘vuelta al cole’ veel beter dan menigeen had verwacht nadat kinderen maandenlang thuis hadden gezeten. Het resultaat was een succes dat maar weinig landen konden realiseren: kinderen in Spanje hebben het hele jaar door fysiek onderwijs gevolgd, met uitzondering van specifieke sluitingen van klassen waar besmettingen waren of delen van klassen.
Terwijl het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) nog een Covid-19-vaccin moet goedkeuren voor kinderen onder de 12 jaar, die 11% van de bevolking uitmaken, zijn al wel kinderen van 12 tot 18 aan de beurt om zich te laten vaccineren.
Andere maatregelen zoals het klassen-bubbelsysteem worden ook gehandhaafd. Groepen leerlingen blijven bij elkaar en hebben geen interactie met andere leerlingen. De vereiste afstand tussen leerlingen op middelbare scholen wordt teruggebracht van 1,5 meter naar 1,2 meter. Zo passen weer meer leerlingen in een lokaal en hoeven ook minder extra leraren ingehuurd te worden. Ook blijft de nadruk bestaan op ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Het hele afgelopen schooljaar hebben overal de ramen en deuren van klaslokalen open gestaan. Dat moet voortgezet worden.
Mondkapjes op school
Andere regels blijven volgens het protocol ongewijzigd. Docenten en leerlingen zullen nog steeds mondkapjes moeten dragen zowel in de klas, de gangen en op het schoolplein, klaslokalen blijven geventileerd. Ook zullen de leerlingen de eet- en speelruimtes van de school gescheiden binnenkomen en verlaten.
Tieners worden gevaccineerd
Het is waarschijnlijk dat de meeste tieners aan het begin van het nieuwe schooljaar minstens één injectie met een Covid-19-vaccin hebben gehad. Als alles volgens plan verloopt, wordt de leeftijdsgroep 12-19 jaar in de eerste weken van de maand volledig gevaccineerd.
Tot nu toe blijkt uit onderzoek dat de meeste gevallen van covid bij kinderen gering of asymptomatisch zijn en dat kinderen het virus minder verspreiden dan volwassenen. Zal dat echter nog steeds het geval zijn met de delta-varian?
Manuel Franco, de woordvoerder van de Spaanse Volksgezondheidsorganisatie, legt uit: “We hadden zo’n heftige vijfde golf niet verwacht. We weten niet met zekerheid of kinderen van onder naar boven [in leeftijd] een nieuwe golf kunnen aanwakkeren, hoewel dit vorig jaar niet het geval was.”
Naar zijn mening is het een vergissing om de klassen terug te brengen naar wat ze waren vóór de pandemie: “De delta-variant is veel besmettelijker, laten we eens kijken of we het verkeerd om doen door nu de klassen te vergroten, we zouden het andersom moeten doen”.
Quique Bassat van de vereniging van Spaanse kinderartsen (AEP) zegt: “We zullen veel alerter moeten zijn op uitbraken. Benadrukt moet worden dat als een kind symptomen heeft, hoe gering ook, het niet in de buurt van de school mag komen”, benadrukt hij.
Prioriteit geven aan tieners
De prioriteit zou moeten zijn de vaccinatiegraad voor kinderen te versnellen voordat het nieuwe schooljaar weer begint. “Op dit moment is de prioriteit om kinderen boven de 12 jaar te vaccineren, omdat kinderen onder die leeftijd gelukkig geen ernstige complicaties hebben vertoond als ze het virus hebben opgelopen”, zegt Joan Cayla van de Spaanse Vereniging voor Epidemiologie.
In andere landen lijkt de logische stap om een vaccin aan te bieden aan mensen onder de 12 jaar. Experts geloven dat studies binnenkort zullen bewijzen dat het veilig is om hiermee door te gaan. “De context zal bepalen of we doorgaan met het vaccineren van kinderen onder de 12 jaar”, zegt Rafael Bengoa, voormalig directeur van de gezondheidssystemen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), nu directeur van het Institute for Health and Strategy in Bilbao.