Spaanse onderzoekers ontwikkelen materiaal dat de lucht zuivert

door admin
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Spaanse onderzoekers ontwikkelen materiaal dat de lucht zuivert

Dit materiaal kan een significante impact hebben op de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden, vooral in grote steden zoals Madrid en Barcelona, waar de luchtvervuiling bijzonder hoog is. Luchtvervuiling, met name in stedelijke gebieden, blijft een van de grootste gezondheidsrisico’s in Spanje en de rest van de wereld. Het draagt niet alleen bij aan het broeikaseffect, maar veroorzaakt ook jaarlijks ongeveer zeven miljoen vroegtijdige sterfgevallen wereldwijd.

Nieuwe materialen voor luchtzuivering

Het onderzoeksteam van de Universiteit van Córdoba, verbonden aan het Instituto Universitario de Química para la Energía y Medioambiente (IQUEMA), heeft een nieuw chemisch compound ontwikkeld dat in staat is de lucht te zuiveren. Dit baanbrekende materiaal is onthuld in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Catalysis B: Environmental.

Fotocatalytische eigenschap

Het bijzondere aan dit nieuwe materiaal is de fotocatalytische eigenschap, waardoor het zelfs ’s nachts via de muren de lucht kan zuiveren. Voorheen werd gebruik gemaakt van titaniumdioxide in combinatie met andere componenten zoals cement, zand en water, die alleen bij ultraviolette lichteffectief waren. De onderzoekers hebben nu de eigenschappen van dit materiaal verbeterd door het te modificeren met grafenen nanopartikels, waardoor het ook bij zichtbaar licht actief blijft.

Mogelijke doorbraak voor stedelijke omgevingen

Deze ontwikkeling kan een grote doorbraak betekenen voor de toekomst van steden en de bouwsector. De mogelijkheid van het systeem om met zichtbaar licht te functioneren is cruciaal in deze context. De onderzoekers benadrukken dat het effect wordt bereikt met slechts vijf minuten blootstelling aan licht.

Hoe werkt het in detail?

Wanneer licht op het materiaal valt, genereert het ladingen die interageren met de moleculen aan het oppervlak. De gassen zetten uit en, wanneer ze in contact komen met de gevels, hechten ze zich eerst aan de muur. Deze interactie veroorzaakt een oxidatie die de samenstelling van de gassen verandert.

Een materiaal dat, als het de verwachte tests doorstaat en de kosten niet significant verhoogt, zeer invloedrijk kan zijn voor de toekomst van steden en de bouw van gebouwen. In de nabije toekomst zouden we mogelijk kunnen spreken van regelgevingen die de opname van deze ontgiftende materialen in de bouw vereisen, vergelijkbaar met wat in de afgelopen jaren is gebeurd bij het opnemen van andere milieuspecificaties.

Lees ook: Spaanse wetenschappers onderzoeken ’s werelds grootste onderwaterwaterval

Dit wil je misschien ook lezen