De Spaanse Nationale Politie heeft acht personen gearresteerd in verband met een grootschalige piramidefraude in cryptocurrencies. De organisatie, actief in Málaga, Murcia en Madrid, wist meer dan 30 miljoen euro te ontfutselen met de grootste cryptofraude ooit. Met de valse investeringsbeloften werden in totaal 3.646 slachtoffers gemaakt, verspreid over 36 landen wereldwijd. In Spanje zijn er 2.718 gedupeerden.
Na bijna drie jaar intensief onderzoek door de afdeling Fraude van de centrale eenheid Economische en Financiële Delicten (UDEV), is de criminele organisatie ontmanteld. Het brein achter de operatie is een programmeur die werd gearresteerd in Málaga. Hij werkte samen met zeven anderen van verschillende nationaliteiten en expertises, waaronder marketing en webdesign. Ze creëerden een ogenschijnlijk legaal online investeringsplatform waarmee gebruikers via sociale media werden aangetrokken.
Hoe de cryptofraude werkte
De daders moedigden hun slachtoffers aan om grote sommen geld om te zetten in bitcoin. In sommige gevallen gaven de slachtoffers toestemming aan de fraudeurs om hun apparaten te bedienen en de conversies zelf uit te voeren. Die stalen vervolgens persoonlijke en financiële gegevens. Het geschatte totale verlies bedraagt ongeveer 400 bitcoins, wat, met een huidige waarde van de bitcoin, neerkomt op een totaalbedrag van ongeveer 37,2 miljoen euro.
Misleidende winsten en kosten voor herstel
Het onderzoek begon na een klacht van een slachtoffer in 2022 in Murcia. De slachtoffers zouden een winst van 40% per maand en tot 300% per jaar halen, maar de fraude werkte volgens het klassieke piramidesysteem. Aanvankelijke winsten voor eerdere slachtoffers waren mogelijk dankzij investeringen van nieuwe slachtoffers. Toen de gedupeerden probeerden hun geld op te nemen, stortte het systeem in. Slachtoffers kregen te maken met extra kosten en voorwaarden. Hun geld kregen ze niet terug.
Beslaglegging
Tijdens de invallen heeft de politie onder andere beslag gelegd op 73 bankrekeningen, 12 auto’s en 5 motoren. De fraudeurs creëerden zelfs een waardeloze, nieuwe virtuele munt om aan slachtoffers te verkopen. Veel van de getroffen investeerders hadden geen eerdere ervaring met cryptocurrency.
Dit vind je misschien ook interessant: Cryptoautomaten in Alicante geschorst