Spaanse premier maakt prioriteit van erkennen van de staat Palestina

door admin
Spaanse premier maakt prioriteit van erkennen van de staat Palestina

Sánchez, die recentelijk herkozen is, zal ontmoetingen hebben met de Israëlische president Isaac Herzog, premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas​​. De Spaanse regeringsleider zal samen met zijn Belgische tegenhanger Alexander De Croo reizen.

Spanje, dat momenteel het roterend voorzitterschap van de EU-Raad bekleedt, zal deze positie in januari overdragen aan België. De leiders zullen vervolgens naar Egypte reizen om de Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi en de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmed Abu Ghaith, te ontmoeten​​.

Bevorderen van vrede en erkenning

Tijdens de gesprekken is het Sánchez’ intentie om te pleiten voor een vredesconferentie, een initiatief dat hij op EU-niveau heeft goedgekeurd. Zijn doel is “een definitieve oplossing te vinden die de co-existentie van twee staten – Israël en Palestina – in vrede en veiligheid mogelijk maakt”​​. In 1991 was Spanje de gastheer van de belangrijke Madrid-conferentie, een poging om het vredesproces tussen Israël en Palestina nieuw leven in te blazen​​.

Spanje’s rol in het Midden-Oosten conflict

Voor zijn herverkiezing beloofde Sánchez het erkennen van de staat Palestina tot een prioriteit te maken voor Spanje en de EU. Hij pleit voor erkenning op Europees niveau, zodat de EU, of ten minste de meeste Europese landen, Palestina ook als onafhankelijke staat zullen erkennen​​.

Spanje heeft zich ook kritisch uitgelaten over het beleg en de bombardementen van de Gazastrook door Israël, waarbij Spaanse ministers termen als genocide gebruikten om de situatie te beschrijven, wat leidde tot een scherpe reactie van de Israëlische ambassade​​.

Dit vind je misschien ook leuk