Spaanse premier zet haast achter gratie Catalaanse separatistenleiders

door admin
Spaanse premier zet haast achter gratie Catalaanse separatistenleiders

Minister Juan Carlos Campo van justitie informeerde vicepremier Calvo deze week dat zijn departement de laatste hand legt aan de gratieprocedures voor de negen in 2017 veroordeelde separatistenleiders, onder wie Oriol Junqueras. Het hooggerechtshof had eerder al geoordeeld dat Santi Vila, Carles Mundó en Meritxell Borràs hun straffen hadden uitgezeten. 

“Hoe eerder, hoe beter”

Iedere afzonderlijke procedure is met de grootste bedachtzaamheid en grondigheid in behandeling genomen, met het oog op een mogelijk hoger beroep vanuit de rechtse politieke hoek. Zodra de dossiers zijn afgesloten, worden deze ter goedkeuring in de ministerraad voorgelegd, wat erop duidt dat de gratie met onmiddellijke ingang van kracht zal gaan. Dit hebben hoge regeringsambtenaren aan de krant La Vanguardia laten weten. 

Vicepremier Calvo zei gisteren op Canal Sur Radio dat “de komende week of de week daarna, maar in ieder geval binnen twee of drie weken, de procedures moeten zijn afgerond. “Hoe eerder deze zaak ten einde komt, hoe beter”, zei Calvo. Naar verwachting zal de gratiekwestie al op dinsdag 22 of 29 juni op de agenda van de ministerraad staan, maar uiterlijk op dinsdag 6 juli. 

Onderhandelingen tussen Sánchez en Aragonès

Regeringswoordvoerder María Jesús Montero liet gisteren weten dat ernaar gestreefd wordt om deze kwestie afgerond te hebben nog voordat de nieuwe president van Catalonië Pere Aragonès een bezoek brengt aan premier Sánchez in Madrid. Dit bezoek staat, onder voorbehoud, nog voor deze maand op de agenda van beide presidenten. In deze eerste ontmoeting tussen Sánchez en Aragonès zal gekeken worden naar de planning voor besprekingen over het huidige politieke conflict tussen de Spaanse en de Catalaanse regering. 

Volgens de socialisten in het parlement is een royale meerderheid in de Tweede Kamer vóór het verlenen van gratie aan de veroordeelde separatistenleiders, ondanks de felle protesten uit de hoek van de Partido Popular, Vox en Ciudadanos.

Dit vind je misschien ook leuk