Milei, De econoom, die als ultra-rechts wordt gezien en kandidaat van de Libertad Avanza, versloeg Sergio Massa met ongeveer 12 punten in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Het resultaat heeft zowel internationaal als in Spanje veel aandacht getrokken. Volgens de meest recente gegevens van het Spaanse statistiekbureau INE wonen 353.000 Argentijnen in Spanje.
De viering van Vox
Santiago Abascal, de leider van de ultrarechtse Spaanse partij Vox, was vanzelfsprekend een van de eersten die Milei feliciteerde met zijn overwinning. In een bericht op sociale media uitte Abascal zijn vreugde over de verkiezing van Milei. Hij ziet deze als een teken van hoop en toekomst voor Argentinië en Ibero-Amerika. “Viva España, viva Argentina, vivan libres de socialismo y soberanas!” (Leve Spanje, leve Argentinië, leve vrij van socialisme en soeverein!), schreef Abascal. Daarmee uitte hij een duidelijke afwijzing van het socialisme en legde hij de nadruk op de soevereiniteit van beide landen.
De banden tussen Vox en Milei zijn al enige tijd zichtbaar. Milei nam deel aan evenementen georganiseerd door Vox, zoals het VIVA22 Festival, waarbij hij zijn politieke visie deelde die raakvlakken heeft met die van Vox. Dat was eveneens te zien in zijn eerdere steun voor figuren als Donald Trump en Jair Bolsonaro.
De bezorgdheid van Podemos
Aan de andere kant van het politieke spectrum in Spanje, uitte de linkse partij Podemos diepe bezorgdheid over de verkiezingsuitslag. Ione Belarra, de minister van Sociale Rechten en partijsecretaris van Podemos, beschreef Milei’s overwinning als “zeer slecht nieuws voor Argentinië en voor de wereld.” Zij bekritiseerde Milei’s programma als “openlijk antidemocratisch” en tegen de fundamentele mensenrechten en openbare diensten.
Irene Montero, de minister van Gelijkheid van Podemos, sloot zich aan bij deze sentimenten. Zij sprak haar solidariteit uit met democraten in Argentinië. Zij benadrukte de noodzaak van voortdurende inspanningen op het gebied van feminisme, sociale rechtvaardigheid, vrede en rechten in het licht van wat zij ziet als een “reactionaire offensief”.
Yolanda Díaz uit haar bezorgdheid
Yolanda Díaz, de tweede vicepresidente van de Spaanse regering en minister van Arbeid, drukte ook haar bezorgdheid uit over de verkiezingsresultaten. In een tweet beschreef ze de dag van de verkiezingsuitslag als “een trieste dag voor de democratische blok in de hele wereld”. Tevens sprak ze haar steun uit aan het Argentijnse volk, dat “onzekerheid en angst” voelt. Díaz benadrukte de noodzaak om betere antwoorden te bieden op de grieven waar populisten zoals Milei op inspelen. Tot slot riep ze op tot het beschermen van de democratie.
Pedro Sánchez nog stil
Pedro Sánchez, de president van de Spaanse regering, heeft tot het moment van schrijven van dit artikel geen openbare reactie gegeven op de verkiezing van Milei. Volgens diverse Spaanse media kan zijn stilte worden geïnterpreteerd als een voorzichtige benadering, gezien de complexe en soms gespannen relaties tussen Spanje en Latijns-Amerika.