Spaanse regering geeft startschot voor windenergie op zee

door admin
Spaanse regering geeft startschot voor windenergie op zee

De ministerraad zal naar verwachting dinsdag het Koninklijk Besluit goedkeuren over de regeling van de beheersplannen voor de maritieme ruimte (POEM).

Daarin worden de gebieden afgebakend en wordt vastgesteld waar de betreffende installaties worden geplaatst. De maatregel wordt zo de eerste stap naar de ontwikkeling van deze technologie in Spanje. Vervolgens moet de regering de sectorregeling goedkeuren en naar verwachting zal zij in de tweede helft van het jaar de veiling voor de installaties starten. 

25 januari verlopen vergunningen

De goedkeuring van de maatregel valt samen met het verlopen van de toegangs- en aansluitingsvergunningen op 25 januari. Dit betekent dat een groot aantal projecten voor hernieuwbare energie in Catalonië, Valencia en Galicië zal worden afgewezen wegens het ontbreken van nationale of regionale vergunningen. 

Juridische truc

Het ministerie en verschillende regio’s hebben de afgelopen maanden de verlening van administratieve vergunningen versneld en hopen ook via een juridische truc vergunningen te kunnen blijven verlenen tot 25 februari, wanneer Red Eléctrica zal moeten beslissen welke projecten toegang kunnen blijven krijgen tot en aangesloten kunnen worden op het net.

Eerste stap in uitvoering Energie- en Klimaatplan

De maatregel van het ministerie van Ecologische Transitie om de POEM’s goed te keuren is ook een eerste stap in de uitvoering van het Energie- en Klimaatplan. De regering moet op 15 maart een voortgangsrapport naar Brussel sturen en vooralsnog lijken de doelstellingen op het gebied van windenergie bij lange na niet gehaald te worden. De regering heeft een routekaart voor windenergie op zee tot 2030 gelanceerd met de bedoeling 3 GW aan windenergie te installeren. Portugal heeft 9 GW als doel gesteld.  

In de loop van juni 2021 werd het ontwerp van het Koninklijk Besluit opengesteld voor openbare hoorzitting en informatie. Op 8 juli 2021 en tot 8 september 2021 werd dezelfde tekst, samen met de strategische milieustudie, ook voorgelegd tijdens het overleg met de betrokken overheidsdiensten en belanghebbende partijen. Afgelopen december werd het startsein gegeven voor een strategische milieustudie. 

Vier voorgestelde locaties geschrapt

Zoals elEconomista.es al berichtte, verminderen de nieuwe plannen het oorspronkelijke voorstel door vier locaties voor offshore windenergie te schrappen. Het doel hiervan is de gevolgen voor de bodemvisserij, de biodiversiteit en het toerisme tot een minimum te beperken. Het gaat om het gebied dat het dichtst bij de Straat van Gibraltar ligt voor de kust van Malaga, het gebied voor het natuurpark Cabo de Gata-Níjar in Almeria, de afbakening voor de stad Sa Mesquida op Menorca en het meest zuidelijke deel van Gran Canaria.

Dit vind je misschien ook leuk