Spaanse stranden gesloten vanwege hoge concentratie bacteriën

door admin
Spaanse stranden gesloten vanwege hoge concentratie bacteriën

Op de stranden van Urbanova en San Gabriel in Alicante evenals El Arenal in Xàbia en Centro en Els Tossals in Guardamar del Segura, werd een rode vlag gehesen vanwege de waterverontreiniging. Vrijdag werden deze gesloten nadat tests verhoogde niveaus van de bacterie enterococcus-niveaus aan het licht brachten, zoals bevestigd door de Algemene Directie van Water en het stadsbestuur van Alicante. De tests vormden onderdeel van de routinecontroles van het Waterkwaliteitscontroleprogramma van de Generalitat Valenciana.

Voordat de stranden op zaterdag werden heropend, voerden ambtenaren waterkwaliteitstests uit. Tegen die tijd was de bacterieconcentratie gestabiliseerd, zo meldden lokale nieuwsbronnen.

Eerdere incidenten op andere stranden

Specialisten verduidelijkten dat de verhoogde bacterieniveaus niet afkomstig waren van rivieruitstromen of de zuiveringsinstallatie van San Gabriel. Deze sluiting volgde op een ander incident op 22 juli, waar stranden zoals Medicalia, Puig Val, Old Fishermen’s Quarter en Els Plans werden gesloten vanwege een mysterieuze witte, korrelige substantie op hun kusten.

Oorzaak nog niet bekend, maar stranden wel weer open

Mensen werd geadviseerd niet te zwemmen langs de kust van El Puig, een beroemd vakantieoord dichtbij Valencia, terwijl de autoriteiten probeerden deze onbekende stof te identificeren. Hoewel er monsters werden genomen en deze nog steeds worden onderzocht, zijn deze stranden nu weer open.

Lees ook: Invasieve alg “voor het eerst” ontdekt aan de kust van Barcelona

Schadelijke algen

Elders werden vakantiegangers in zowel Spanje als Frankrijk onlangs geadviseerd voorzichtig te zijn vanwege een toename van schadelijke algen. Deze algen kunnen symptomen veroorzaken die variëren van huidirritatie tot griepachtige verschijnselen.

Het opwarmen van de wateren in de Middellandse Zee, toegeschreven aan klimaatverandering, heeft geleid tot verhoogde concentraties van de schadelijke Ostreopsis-algen, zoals vermeld door het Spaanse Instituut voor Zee-wetenschappen.

Door stijgende watertemperaturen meer uitbraken

Dr. Elisa Berdalet van het Instituut voor Zeewetenschappen gaf commentaar op de situatie en merkte op dat “de stijgende watertemperaturen in de Middellandse Zee zullen leiden tot grotere, langdurigere uitbraken van toxische Ostreopsis-algen, wat mogelijk gevolgen heeft voor het toerisme in de toekomst.”

Lees ook: Biodiversiteit in Zuid-Spaanse wateren zorgwekkend achteruitgegaan

Dit vind je misschien ook leuk