Spaanse taal bereikt 600 miljoen sprekers

door admin
Spaanse taal bereikt 600 miljoen sprekers

Het aantal Spaanstaligen wereldwijd heeft de 600 miljoen bereikt. Dit aantal vertegenwoordigt 7,5% van de wereldbevolking. Daarmee is Spaans, na Mandarijn, de meest gesproken taal ter wereld.

Deze gegevens werden onthuld door het Cervantes Instituut tijdens zijn jaarlijkse congres. Wel lijkt de groei van het aantal Spaanssprekenden af te vlakken, mede door de invloed van immigratie in de Verenigde Staten. Het instituut verwacht dat het aantal Spaanstaligen tot 2068 zal blijven toenemen en een piek zal bereiken van 724 miljoen sprekers. Niettemin zal de relatieve wereldwijde positie van het Spaans afnemen door demografische verschuivingen, vooral in Afrika, waar Spaans niet als eerste taal wordt gesproken.

Uitdagingen voor de Spaanse Taal

Het Spaans staat voor verschillende uitdagingen. Luis García Montero, directeur van het Instituto Cervantes, en academisch directeur Carmen Pastor benadrukken het belang van het koppelen van de taal aan een rijk cultureel aanbod om de interesse voor het leren van Spaans te behouden. Hoewel het aantal studenten Spaans groot blijft, is er een lichte stagnatie merkbaar. Dit wordt toegeschreven aan een wereldwijde trend waarbij mensen talen op informele wijze leren, buiten het bereik van traditionele educatieve instellingen.

Spaanse taal in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten wordt de toekomst van het Spaans beïnvloed door de mate waarin kinderen en kleinkinderen van Latijns-Amerikaanse immigranten de taal behouden. Ondanks de groeiende Latijns-Amerikaanse bevolking in de VS, neemt hun toewijding aan de Spaanse taal af. Uit een recent onderzoek blijkt dat 85% van de Latijns-Amerikanen in de VS het niet meer essentieel vindt om Spaans te spreken. Daarnaast kampt het Spaans met het imago van een taal die voornamelijk door arme mensen gesproken wordt.

Spaans spreken onder Latijns-Amerikaanse kinderen

Een onderzoek van het Pew Research Center toont aan dat 66% van de Latijns-Amerikaanse kinderen onder de vijf jaar Spaans vloeiend spreekt, een daling ten opzichte van 78% in 2000. Dit illustreert de uitdaging om de taal over te dragen aan volgende generaties. Deze uitdaging is vergelijkbaar met de afname van het aantal Italiaanstaligen in de VS sinds de jaren ’50.

Het Spaans en de internationale gemeenschap

Het jaarboek van het Instituto Cervantes belicht ook de groei van het Spaans in andere landen. Zo telt Portugal bijvoorbeeld een miljoen Spaanssprekers, en is er in landen als Oekraïne, Iran en Thailand toenemende belangstelling voor de taal. In de Europese Unie is Spaans de op één na meest geleerde taal na Engels.

Lees ook: ‘Sé verlas al revés’ en ‘luz azul’, de mooiste Spaanse palindromen

Dit vind je misschien ook leuk