Spaanse uitvinding zet lucht om in drinkwater

door admin
Spaanse uitvinding zet lucht om in drinkwater

De uitvinding komt uit de koker van de inmiddels 82-jarige ingenieur Enrique Veiga. De machine kan vocht uit de lucht condenseren. De Spanjaard ontwikkelde in 1990 al een eerste prototype. Toen kampte Zuid-Spanje met extreme droogte.

“Het doel is om mensen te helpen”, vertelt Veiga aan de Spaanse krant La Vanguardia. “We willen met deze machine naar plekken gaan waar geen schoon drinkwater is, zoals vluchtelingenkampen’’. Zijn bedrijf Aquaer heeft al machines geleverd aan gemeenschappen in Namibië en aan een Libanees vluchtelingenkamp. Zij beschikken nu ook over schoon en veilig drinkwater.

Uniek in zijn soort

De uitvinding is gebaseerd op het condensatiesysteem uit een airconditioner. Dat wil zeggen dat het systeem elektriciteit gebruikt om de lucht af te koelen, te condenseren en in schoon drinkwater om te zetten. Een kleine machine produceert tussen 50 en 75 liter per dag, terwijl grotere versies tot 5.000 liter per dag kunnen produceren. De kleine machines zijn bovendien makkelijk met een klein karretje te vervoeren.

“Ons idee is niet alleen een apparaat te maken dat efficiënt is, maar ook nuttig is voor mensen die anders kilometers moeten lopen om water te halen of putten moeten graven,” legt Veiga uit.

Er zijn andere apparaten in de wereld die een soortgelijke technologie gebruiken om water te produceren. Maar het verschil is dat die machines een hoge luchtvochtigheid en lage omgevingstemperatuur vereisen. De Spaanse uitvinding daarentegen werkt bij temperaturen tot 40 graden Celsius en al bij een vochtigheidsgraad tussen de 10% en 15%.

Liefdadigheidsinstelling

Veiga inspireert ook anderen met zijn uitvinding. In 2017 richtte de Vietnamese vluchteling Nhat Vuong na een ontmoeting met Veiga een liefdadigheidsinstelling op onder de naam Water Inception. Vuong’s doel is om Veiga’s machine verder te ontwikkelen en daar te brengen waar dit het hardst nodig is. Hij kocht een van de machines en bracht die naar een vluchtelingenkamp in de Libanese stad Tripoli. Daarnaast werft hij ook fondsen om er zonnepanelen te kunnen installeren. Hiermee kunnen de elektriciteitskosten worden verlaagd en vermindert de impact van het project op het milieu.

Dit vind je misschien ook leuk