Spaanse vakbonden willen salarisbehoud voor gedupeerden coronacrisis

door admin
Spaanse vakbonden willen salarisbehoud voor gedupeerden coronacrisis

Het gaat de vakbonden met name om werknemers die vanwege een preventieve quarantaine of de zorg voor noodgedwongen thuisblijvende kinderen niet kunnen werken en om werknemers die tijdelijk op non-actief zijn gesteld als gevolg van de coronacrisis. Vakbonden UGT en CCOO zijn van mening dat de kosten niet gedragen moeten worden door de werkgevers en werknemers, maar dat hiervoor een fonds vanuit de overheid beschikbaar moet worden gesteld.

De vakbonden hebben laten weten dat een dergelijke urgente en exceptionele situatie als de coronacrisis een maatregel van de overheid vereist die werkgevers en werknemers juridische zekerheid geeft in het geval de werknemers door nood gedwongen niet kunnen werken.

CCOO en UGT vinden dat werknemers in deze situatie een compensatie moeten krijgen die gelijk is aan het inkomen van de werknemer die daarmee dan geen financiële schade lijdt. Verblijf in quarantaine, tijdelijk ontslag door de werkgever, tijdelijke werkloosheid als gevolg van het sluiten van scholen en andere instellingen mag volgens de vakbonden geen gevolgen hebben voor de werknemers.

Het midden- en kleinbedrijf probeert de coronacrisis te overleven door de werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken, maar in veel gevallen is dit niet een ideale oplossing omdat deze bedrijven doorgaans niet zijn ingesteld op telewerken. De Vereniging voor Zelfstandige Ondernemers ATA heeft in een brief aan vicepresident Nadia Calviño laten weten dat de coronacrisis grote invloed zal hebben op alle zelfstandige ondernemers en hun bedrijfsactiviteiten in gevaar zal brengen zoals nu met name voelbaar is voor ondernemers in de horeca en commercie. De ATA pleit er dan ook voor om maatregelen te treffen waarmee de kosten van de crisis niet alleen bij werkgevers en werknemers terechtkomen maar dat deze sociaal zullen worden verdeeld.

Volgens vakbond CSIF moeten ook de gezondheidszorgautoriteiten striktere maatregelen treffen in deze crisis om erger te kunnen voorkomen. De huidige protocollen zijn volgens de CSIF ontoereikend effectief en er zouden strengere controles moeten komen van mensen die van en naar hoge risicogebieden reizen.

Dit vind je misschien ook leuk