Spaanse voetbalbond wil aftreden Rubiales, OM onderzoekt ‘aanranding’

door admin
Spaanse voetbalbond wil aftreden Rubiales, OM onderzoekt 'aanranding'

De ontwikkelingen rondom Rubiales breiden zich als een olievlek uit. Het Openbaar Ministerie in Spanje is een onderzoek gestart naar hem gestart en waar hij eerder steun kreeg van de Spaanse voetbalbond, vragen bestuursleden hem nu af te treden.

Na de ongevraagde kus van bondsvoorzitter Luis Rubiales aan voetbalster Jennifer Hermoso wordt in Spanje volop gesproken over genderongelijkheid. De media-aandacht in binnen- en buitenland blijft onverminderd doorgaan. Het gaat inmiddels al lang niet meer alleen om de kus en over de positie van het vrouwenvoetbal. Het gaat over machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen in het algemeen.

Spanje loopt voorop als het gaat om gendergelijkheid en het reguleren van seksueel geweld. Zo is er een minister voor Gelijkheid, het menstruatieverlof en de aangescherpte wetgeving rondom seksueel geweld: alleen ja is ja.

Openbaar Ministerie doet onderzoek

In een maandag ondertekend besluit stelt het Openbaar Ministerie van de Nationale Rechtbank dat, ‘gezien de publieke verklaringen van Jennifer Hermoso, de seksuele handeling die zij heeft ondergaan en die werd uitgevoerd door de heer Rubiales niet vrijwillig was’.

Verschillende mensen deden dagen later aangifte bij het Provinciaal Parket van Madrid, dat de documentatie stuurde naar het Nationaal Hooggerechtshof. Deze instantie is als enige bevoegd om de gebeurtenissen te onderzoeken. Dat komt omdat ze in het buitenland plaatsvonden. Deze instantie heeft maandag een gerechtelijk vooronderzoek geopend om te onderzoeken wat er is gebeurd.

Maar er is nog een aanklacht die ‘verwijst naar het bestaan van obsceen exhibitionisme ten overstaan van een minderjarige’. Die houdt verband met het feit dat Rubiales in de euforie zijn geslachtsdelen vastgreep, een paar meter van de koningin en prinses Sofia.

Mocht de WK-kus uiteindelijk in een strafzaak eindigen, dan zou Rubiales, als hij schuldig wordt bevonden, een celstraf van één tot vier jaar kunnen krijgen. Maar, met een veroordeling tot twee jaar ga je in Spanje niet de gevangenis in.

Spaanse voetbalbond vraagt Rubiales om af te treden

Nadat de internationale voetbalbond FIFA donderdag een tuchtprocedure tegen Rubiales was gestart, werd hij twee dagen later voor 90 dagen geschorst door het disciplinaire comité.

De Spaanse voetbalbond (RFEF) kwam maandag opnieuw samen tijdens een spoedvergadering naar aanleiding van de situatie en vraagt Rubiales nu om met onmiddellijke ingang af te treden. Door zijn voorlopige schorsing mag de Spaanse voorzitter tot nader order geen voetbalgerelateerde activiteiten meer uitoefenen op nationaal en internationaal niveau. Rubiales weigerde tot nu toe om af te treden.

Hoge Sportraad

Op maandagavond kwam ook nog het Administratief Sporttribunaal (TAD) bijeen. Dit behandelde een aangifte tegen Rubiales van de Hoge Sportraad, een overheidsinstantie, vanwege het overtreden van verschillende regels uit de Sportwet. Hij wordt beschuldigd van machtsmisbruik en openbare handelingen die de sport schade toebrengen.

Lees ook: Moeder van geschorste Luis Rubiales in hongerstaking

Dit vind je misschien ook leuk