Spaanse wetenschappers onderzoeken ‘s werelds hoogste onderwaterwaterval

door admin
Spaanse wetenschappers onderzoeken 's werelds hoogste onderwaterwaterval

In de noordelijke Atlantische Oceaan, verborgen onder de golven tussen IJsland en Groenland, ligt een natuurwonder dat zelfs de meest doorgewinterde wetenschappers blijft verbazen: de hoogste onderwaterwaterval ter wereld.

Spaanse onderzoekers van de Universiteit van Barcelona hebben deze zomer hun wetenschappelijke uitrusting in stelling gebracht om dit fascinerende fenomeen van drie kilometer hoogte, gelegen in de Straat van Denemarken, te bestuderen. Het wordt gezien als een van de meest krachtige natuurlijke fenomenen ter wereld.

Onderzoek naar de waterval

Een team onder leiding van David Amblàs en Anna Sanchez-Vidal is afgereisd naar de ijzige wateren van de Atlantische Oceaan om deze unieke cascade te onderzoeken. Met een ‘hoogte’ van meer dan drie kilometer en een waterstroom die de drie miljoen kubieke meter per seconde overschrijdt, belooft dit onderzoek nieuwe inzichten in een van de meest intense koude waterstromen van onze planeet.

De Impact op het wereldklimaat

De onderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in het bestuderen van de impact van klimaatverandering op deze watervallen en hoe deze de mondiale oceaancirculatie beïnvloedt. Ze willen weten hoe deze ‘overstroming’ van koud water zich een weg baant langs de zeebodem, waarbij de diepe kloven van de Atlantische Oceaan worden bereikt.

Een maand van onderzoek

Tijdens de bijna maandlange expeditie aan boord van het onderzoeksschip Sarmiento de Gamboa hebben de wetenschappers tal van onderzoekstaken uitgevoerd. Ze hebben onder andere drie ankerlijnen met meetapparatuur uitgezet, meer dan 600 watermonsters voor geochemische en biologische analyse verzameld en 30 meter aan sedimentstalen opgehaald.

Naast het bestuderen van de watervallen heeft het team ook onderzoek gedaan naar de poolgebieden om een ​​beter inzicht te krijgen in de manier waarop klimaatverandering de watervallen beïnvloedt. Ze gebruikten historische gegevens, oceanografische modellen en sedimentologische en geochemische indicatoren om de evolutie van deze processen te reconstrueren.

Effecten van klimaatverandering

Hun onderzoeksproject, bekend als FAR-DWO, heeft tot doel de effecten van klimaatverandering op de watervallen en de algehele circulatie van de oceaan te onderzoeken. De onderzoekers hebben ontdekt dat het door het analyseren van sedimentmonsters uit mariene fragmenten mogelijk is om oceanografische processen uit het verleden te reconstrueren. Ze geloven dat dit in verschillende klimaatscenario’s kan worden gedaan.

De rol van de zee bij Catalonië

Het effect van onderwaterwatervallen op de zeebodem was overigens onbekend totdat het voor het eerst werd beschreven aan de noordkust van Catalonië. Dit werd door onderzoekers van de Universiteit van Barcelona gepubliceerd in het tijdschrift Nature in 2006. Vanaf deze ontdekking begonnen de wetenschappers met gecontroleerd onderzoek om deze dichte watermassa’s te bestuderen, zowel in de Cap de Creus-kloof als in verschillende poolgebieden.

Lees ook: Spaanse wetenschappers transformeren CO2 in bruikbare en schone producten

Dit vind je misschien ook leuk