Deze ontdekking is van cruciaal voor de ontwikkeling van groene brandstoffen en kan grote gevolgen hebben voor het milieu. Het team van de UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia), onder leiding van professor Francisco Ivars-Barceló, heeft deze methode gepatenteerd. Het systeem maakt gebruik van een katalytische proces dat functioneert bij lage temperaturen en lage druk, wat het energieverbruik vermindert en geen nieuwe gassen uitstoot.
Hoge vraag naar de nieuwe producten
De producten die door dit proces worden verkregen, zoals ethanol, propanol en isopropanol, kennen een hoge wereldwijde vraag, schrijft EFE. Ze worden gebruikt als toevoegingen aan benzine om de uitstoot van koolmonoxide te verminderen en als vervanging voor diesel in speciale motoren.
Verdere ontwikkeling en industriële toepassing
Ondanks de succesvolle laboratoriumresultaten, moeten er nog verschillende stappen worden gezet voordat deze technologie op industriële schaal kan worden toegepast. De onderzoekers werken aan de optimalisatie van materialen en het katalytische proces. De interesse vanuit de industrie groeit, wat cruciaal is voor de verdere ontwikkeling en uiteindelijke commercialisatie van deze innovatie.
Van afval naar waardevolle grondstof
Het doel van de onderzoekers is om CO2 en methaan, die nu nog voornamelijk als afvalstoffen worden behandeld, om te zetten in waardevolle grondstoffen. Dit zou niet alleen een economische stimulans voor de industrie betekenen, maar ook een belangrijke stap zijn in de strijd tegen klimaatverandering.
Lees ook: Dit zijn de meest vervuilende bedrijven van Spanje