Spaanstalig Trojan-horse virus richt zich op verschillende grote industrieën

door admin
Spaanstalig Trojan-horse virus richt zich op verschillende grote industrieën

De focus van het nieuwe trojan-horse virus ligt op verschillende industrieën, waaronder de automobielindustrie, producenten van chemicaliën en vele anderen. 

Hoe werkt een trojan horse?

Een Trojan-horse, ook wel bekend als een Trojaans paard, is een programma dat op het eerste gezicht onschuldig lijkt. Hierdoor worden mensen overgehaald om de applicatie, het programma of de software te downloaden. Zij hebben dan het gevoel een veilig programma op hun computer, laptop of smartphone te hebben geïnstalleerd, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. 

Het probleem van een Trojaans paard is dat deze allerlei vormen kan aannemen. Zo kan dit een applicatie, computergame, advertentie of zelfs mp3-bestand zijn. Dit maakt het voor veel mensen ook erg moeilijk om te herkennen of het om een Trojaans paard gaat.

Wat is het doel van een trojan horse?

Een Trojaans paard wordt door hackers voor verschillende doeleinden ingezet. Hieronder hebben we een aantal van deze doelen voor je op een rij gezet:

Achterpoortjes maken: Een Trojaans paard wordt allereerst vaak gebruikt om achterpoortjes te maken. Deze worden vervolgens gebruikt om heftigere virussen op je laptop of computer te zetten die nóg schadelijker zijn.

Spionage: Spionage is een belangrijk doel voor veel hackers. Ze nemen je laptop of computer over en wachten net zo lang tot je gevoelige gegevens invoert, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens of persoonlijke informatie. Deze gebruiken zij vervolgens bijvoorbeeld om aankopen te doen.

Apparaat gebruiken: Ook worden apparaten gehackt om later gebruikt te worden, bijvoorbeeld voor het minen van cryptocurrencies. De capaciteit van je laptop of computer wordt daarvoor gebruikt, waardoor deze enorm traag wordt.

Sms’jes versturen: Een laatste mogelijkheid die vaak gebruikt wordt door hackers is om dure sms’jes te versturen vanaf een mobiele telefoon. De hackers zetten in dat geval eerst een betaald telefoonnummer op, waarna ze jouw apparaat gebruiken om naar dit telefoonnummer te bellen of sms’en. Niet alleen kan het jou veel geld kosten, maar hackers gebruiken het ook om er zelf geld aan te verdienen.

Waarom moeten Spaanstalige landen zich zorgen maken?

Uit het hierboven genoemde onderzoek blijkt het vooral dat Spaanstalige landen zich zorgen moeten maken. Het virus waar we het hierboven over hebben wordt namelijk verspreidt in de vorm van phishing e-mails. Deze worden in het Spaans geschreven, waardoor ze door landen met een andere taal vaak niet gelezen worden. Hierdoor lopen deze landen ook een stuk minder risico.

Voor Spaanstalige landen is het risico extra aanwezig, doordat er bekende namen uit de politiek gebruikt worden. Zo werden officieren van Justitie gebruikt in Mexico om meer geloofwaardigheid aan de e-mail te geven. Daarnaast worden er ook onderwerpen gebruikt die op dat moment in Mexico of Spanje leven, waardoor de ontvangers van de e-mail zich ook kunnen herkennen in de mail. Dit maakt het des te gevaarlijker, aangezien er voorheen vaak alleen mails werden gestuurd met onduidelijke onderwerpen.

Wat kun je er tegen doen?

Maar wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen Trojaanse paarden? Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden, waarvan we er twee gaan bespreken.

Allereerst is dat het downloaden van een VPN. Hiermee kun je namelijk veilig bestanden downloaden en uploaden van het internet. Hiermee kun je je IP-adres verbergen, terwijl je data ook met encryptie wordt verstuurd. Hierdoor loop je minder risico dat er een Trojaans paard in je programma zit.

Als aanvullende maatregel kun je ook nog een virusscanner downloaden. In dat geval worden de bestanden die je downloadt namelijk gecheckt op virussen en malware. Op basis van deze checks wordt het bestand:

Hersteld door de virusscanner. De foutieve code in het bestand wordt verwijderd, waardoor het bestand geen malware meer bevat.

Het bestand wordt in de wachtrij geplaats om beter geanalyseerd te worden. Dit wordt alleen gedaan met bestanden die verdachte code bevatten.

Het bestand wordt verwijderd als het niet meer te herstellen is.

Door een virusscanner te installeren voorkom je dus ook dat je bestanden op je computer krijgt die je computer aan kunnen tasten. 

Dit vind je misschien ook leuk