Spanje bereidt nieuwe wapenlevering aan Oekraïne voor

door admin
Leopard tank wapens oekraïne

De Spaanse regering is bezig met de laatste voorbereidingen voor een nieuwe wapenlevering aan Oekraïne. Dit nieuwe pakket bevat onder andere artilleriemunitie van groot kaliber, gepantserde voertuigen, anti-tank wapens, en tanks van het type Leopard 2A4.

Spanje blijft sterk betrokken bij de steun aan Oekraïne. Al werd eerder een ontmoeting tussen de Oekraïense president Volodímir Zelenski en de Spaanse premier Pedro Sánchez geannuleerd vanwege militaire ontwikkelingen in de regio Járkov. Het Spaanse ministerie van Defensie heeft bevestigd dat deze levering naar verwachting eind juni zal plaatsvinden. Deze wordt niet beïnvloed door de recente geopolitieke spanningen.

Toegenomen vraag naar munitie

Een van de belangrijkste onderdelen van de nieuwe wapenlevering is de artilleriemunitie van 155 mm, die hoog op de prioriteitenlijst van Kiev staat. Oekraïne heeft tijdens de tegenaanval van 2023 ongeveer 90.000 van deze granaten per maand verbruikt, terwijl de Europese productiecapaciteit slechts 25.000 granaten per maand bedraagt. Dit tekort aan munitie heeft volgens de Oekraïense autoriteiten bijgedragen aan de recente Russische opmars.

Europees initiatief voor munitieproductie

De Europese Commissie heeft een driefasenplan opgesteld om het munitietekort aan te pakken. In de eerste fase moeten de EU-landen gezamenlijk 1 miljard euro aan munitie leveren uit hun arsenalen. In de tweede fase zal de EU nog eens 1 miljard euro besteden aan gezamenlijke munitieaankopen voor Oekraïne. Ten slotte is er een ambitieus plan om binnen een jaar 1 miljoen artilleriegranaten te produceren. Dat betekent een aanzienlijke verhoging ten opzichte van de huidige productie van 300.000 granaten per jaar in Europa.

Spanje’s militaire en humanitaire steun

Spanje is een van de snelst reagerende landen geweest na de Russische invasie van Oekraïne in 2022. Naast het leveren van zware wapens zoals de Leopard 2A4-tanks, heeft Spanje ook ongeveer 60 M113 pantservoertuigen geleverd, die essentieel zijn voor het vervoer en de bescherming van troepen. Bovendien heeft Spanje diverse luchtafweersystemen geleverd en meer dan 4.000 Oekraïense soldaten getraind in verschillende militaire disciplines op verschillende locaties in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk