Spanje bij landen die minste wapens naar Oekraïne hebben gestuurd

door admin
Spanje bij landen die minste wapens naar Oekraïne hebben gestuurd

In acht maanden sinds de start van het conflict bedroeg de Spaanse bijdrage 56 miljoen euro aan militaire hulp. Dat is een groot verschil met de 150 miljoen van Italië, de 216 van Frankrijk of de 743 miljoen euro die Duitsland aan dit doel hebben toegewezen. Bovendien stuurde Spanje voornamelijk licht defensief materiaal. Denk hierbij aan niet-offensieve elementen zoals helmen, gepantserde ambulances, campagne-uniformen en pakken voor koude klimaten; naast brandstof en antitank- en machinegeweermunitie. Vrijwel geen zware wapens, ondanks herhaalde verzoeken van de Oekraïense president Volodimir Zelensky aan het land.

Kiel Instituut

De Spaanse bijdrage aan militaire hulp bedraagt ​​nog geen 0,1% van alles wat Kyiv heeft ontvangen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kiel Institute for the World Economy, een onafhankelijk en non-profit economisch onderzoekscentrum in Duitsland. Sinds het begin van de invasie heeft dit centrum, dat wordt beschouwd als een van de 50 meest invloedrijke ter wereld, een grondige monitoring uitgevoerd van de militaire, humanitaire en economische hulp die elk van de 40 geanalyseerde westerse landen heeft toegewezen.

Het instituut heeft bovendien een vergelijking gemaakt van de omvang van de hulp die elk van de landen heeft toegezegd en naar Oekraïne heeft gestuurd om zich te verdedigen tegen de invasie onder leiding van de Russische president Vladimir Poetin. 

Hulp ter waarde van ruim 38 miljard euro

Van de 40 geanalyseerde landen stuurden slechts 32 landen voornoemde militaire hulp, terwijl de overige acht hebben bijgedragen met humanitaire en/of financiële middelen. In de laatste update van 3 oktober geeft het Instituut aan dat het bedrag dat door de partners in militaire aangelegenheden is vastgelegd meer dan 38 miljard euro bedraagt. Het cijfer omvat nog niet de 500 miljoen euro die de Europese Unie afgelopen maandag heeft aangekondigd. Die steun, die verhoogd zou worden tot 3,1 miljard euro, zouden de 27 toekennen in het kader van het  European Peace Support Fund aan deze doelstelling.

Spanje op nummer twintig

In totaal heeft Spanje 55.500.758 euro aan lichte wapens en militaire uitrusting toegewezen. Dit is een vrij kleine bijdrage die het land aan de onderkant plaatst van grote wereldmachten zoals de Verenigde Staten (15,2 miljard euro), het Verenigd Koninkrijk (1,48 miljard ), Canada (931) en Duitsland (743); en zelfs van Frankrijk (216 miljoen euro), Italië (150 miljoen), en de Grieken, die met 161 miljoen euro Spanje’s bijdrage verdrievoudigen.

Meer steun van Baltische republieken

De Spaanse inspanningen zijn altijd aanzienlijk minder geweest dan die van andere kleinere landen die het moeten doen met minder opgezwollen economieën en minder talrijke strijdkrachten dan de Spaanse. Dit is het geval met de Baltische republieken (Estland, Litouwen en Letland), die jarenlang hebben geleden onder het juk van het Kremlin en die zich nu tot het Oekraïense volk hebben gewend door allerlei wapens en hulp aan te bieden.

In die zin is Estland tot op heden het meest militair toegewijde land, dat het equivalent van 0,8% van zijn bruto binnenlands product aan de zaak besteedt, veel meer dan de Verenigde Staten zelf. Ondanks dat dit land de grootste donor is, wees het slechts 0,12% van zijn BBP toe. In het geval van Spanje is dat 0,004%. Alleen Roemenië en Oostenrijk gaven minder.

Spanje bood andere vormen van hulp

Opgemerkt moet wel worden dat de Spaanse regering Oekraïne heeft bijgestaan ​​met andere vormen van hulp dan alleen het leger. In totaal bedraagt ​​de bijdrage van het land aan Kyiv 347 miljoen euro, inclusief humanitaire goederen (92 miljoen) en financiële donaties (200 miljoen). Op deze manier en volgens het Duitse observatorium bezet Spanje de zestiende positie. Dat is deels dankzij de verzending van medicijnen, de overdracht van gewonden, de opvang van vluchtelingen en de opleiding van Oekraïense soldaten in Spanje, zoals degenen die net in vanuit Zaragoza in Kyiv zijn aangekomen.

Niet tevreden

“We zijn dankbaar, maar ik kan niet zeggen dat we tevreden zijn, noch dat we alles ontvangen wat Spanje zou kunnen leveren”, klaagde Serhii Phoreltsev, de Oekraïense ambassadeur in Madrid, afgelopen augustus tijdens de viering van de onafhankelijkheidsdag van zijn land. Hij wees erop dat Kyiv bij verschillende gelegenheden een lijst heeft geleverd van wapens waarmee het Rusland moet weerstaan ​​en waarvan ze geen enkel onderdeel hebben gekregen. “Oekraïne heeft meer wapens nodig”, benadrukte hij. Een van de sleutels tot het succes van het Oekraïense tegenoffensief ligt in de militaire hulp die het krijgt van een groot deel van de westerse landen. Die sturen namelijk veel modernere wapensystemen dan die ze hadden en geavanceerder dan die gebruikt door het Russische leger.

Bekijk ook: Spanje bereidt nieuwe wapenlevering aan Oekraïne voor

De hulp in de vorm van wapens heeft overigens sinds het begin van de invasie afgelopen februari de Spaanse regering verdeeld. Vooral van de linkse kant werd verzet getoond tegen de levering van Spaanse wapens aan Oekraïne. Het voornaamste argument was dat “het conflict zo niet eerder zal worden opgelost en kan leiden tot een gevaarlijk en onzeker scenario”. 

Pas in juni besloot Spanje  een stap verder te gaan in zijn steun aan Oekraïne en zwaar materieel te leveren. Op 5 juni heeft het ministerie van Defensie toegezegd om Aspide luchtafweerraketten, de meest gevraagde door Zelensky, naar de autoriteiten in Kyiv te sturen; evenals een score van Armored Caterpillar Transport (TOA) M-113 aan de Oekraïense strijdkrachten.

Nooit geleverde pantserwagens

Eerder was het de bedoeling om samen met de TOA M-113-veteranen een batch van 40 Leopard 2A4-pantserwagens van het Spaanse leger over te dragen die in reserve staan ​​in Zaragoza, zoals Pedro Sánchez had beloofd tijdens zijn bezoek aan de Oekraïense hoofdstad in april. Een ambitieuze en verstrekkende belofte aangezien geen enkel westers land ooit tanks naar Kyiv heeft gestuurd. Maar het beloofde is nooit geleverd.

Dagen na de aankondiging van de verscheping meldde de regering dat het door Duitsland moest worden geautoriseerd, aangezien deze tanks van Duitse makelij waren. Eindelijk, en na maanden van vertraging, bekende de minister van Defensie, Margarita Robles, dat ze de tanks niet zouden sturen vanwege de “erbarmelijke toestand” waarin ze waren. Deze episode heeft het vertrouwen van de Oekraïense president in Spanje geen goed gedaan. 

“Spanje blijft het Oekraïense volk steunen” in een “vaste verbintenis die zich sinds het begin van deze oorlog heeft ontwikkeld”, merkte Robles op. Ook wees ze erop dat “ons land niet is gestopt met het verzenden van materiaal voor de legitieme verdediging van het Oekraïense volk.”

Na de verklaringen van de Oekraïense ambassadeur kondigde de regering een nieuw konvooi naar Oekraïne aan met lichte terreinvoertuigen, ambulances en medische benodigdheden om logistieke en medische behoeften met de hoogste prioriteit voor het Oekraïense ministerie van Defensie te dekken. Dat konvooi werd afgelopen maandag ontvangen door Robles op de vliegbasis Rzeszow, de belangrijkste logistieke basis in Polen van waaruit het materiaal wordt gedistribueerd.

Weinig transparant

Spanje is niet alleen het land dat het minste geld en materiaal inzet om Oekraïne te helpen, maar ook een van de landen die de meeste obstakels opwerpen als het gaat om het rapporteren van wat naar Kyiv wordt gestuurd. Volgens het Kiel Instituut hoort Spanje bij de zes minst transparante landen, naast Finland, Frankrijk, Italië, Japan en Portugal. Diverse van deze landen zijn de afgelopen weken meer informatie gaan geven over de toegezegde en verzonden hulp. Spanje is daar niet bij.

In militaire aangelegenheden is de regering tegen het geven van details over de hulp die naar het front wordt gestuurd. Buiten de betrokkenen bij Defensie en hetgeen bekend is gemaakt, weet niemand precies hoeveel oorlogsmateriaal is verscheept of hoeveel is overeengekomen maar nog niet is afgeleverd. Ook is niet duidelijk hoeveel financiële steun is gestuurd. 

“Inderdaad, de Spaanse regering is niet erg transparant, als we het vergelijken met die van andere landen zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten”, legt Ivan Kharitonov van het Kiel Institute uit aan de krant El Mundo. “Als we kijken naar de recente toezeggingen die we in onze database opnemen, vermelden de rapporten van de Spaanse regering nog steeds niet de volledige waarde van de verzonden leveringen.” Dat maakt het voor het instituut moeilijk om een volledig beeld te krijgen van de Spaanse inbreng. “Om het steunbedrag te berekenen, gebruiken we de totale geldwaarde van de hulp die door de bron wordt verstrekt” (in dit geval meldt de Spaanse regering).

Dit vind je misschien ook leuk