Spanje bouwt meer nieuwe woningen bij dalend aantal vastgoedtransacties

door admin
Spanje bouwt meer nieuwe woningen bij dalend aantal vastgoedtransacties

Daarmee lijkt er een tegengestelde beweging gaande op de Spaanse vastgoedmarkt. Volgens gegevens van statistiekbureau INE nam het aantal transacties in de eerste helft van dit jaar af met vijf procent vergeleken met het eerste halfjaar van 2022. In dezelfde periode nam het aantal afgesloten hypotheken zelfs af met 14 procent.

Tegelijkertijd werd tussen 1 januari en 30 juni groen licht gegeven voor de bouw van 55,5 duizend nieuwe woningen, versus ruim 52 duizend in de eerste helft van 2022. De toename heeft voornamelijk betrekking op de bouw van appartementencomplexen; het aantal nieuwe woonhuizen nam in deze periode juist af. 

Bouwsector is positief

Volgens deskundigen gaat het hier om een van de structurele onevenwichtigheden op de Spaanse woningmarkt sinds het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel. Aan de andere kant zijn projectontwikkelaars ervan overtuigd dat er voldoende vraag zal zijn naar nieuwe woningen. Sinds 2009 zijn er jaarlijks niet meer dan 110 duizend nieuwbouwwoningen bijgekomen in Spanje, een aantal dat, zoals het er nu naar uitziet, dit jaar voor het eerst weer zal worden overschreden. 

Ook Javier Kindelan, vicevoorzitter van vastgoedbureau CBRE, is van mening dat projectontwikkelaars een groeiende markt zien voor nieuwbouwwoningen en dat zij zeker het dubbele zouden bouwen van wat ze nu doen als ze er de capaciteit en werknemers voor zouden hebben.    

Daling vastgoedtransacties alleen voor bestaande woningen

Juan Antonio Gómez-Pintado van de Vereniging van Projectontwikkelaars in Spanje (APCE) verzekert dat de daling in vastgoedtransacties vooral de markt van bestaande woningen betreft. Volgens hem wijzen de statistieken uit dat er in 2023 van de voornoemde 6 procent maar 1 procent minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht.

Toch erkent Gómez-Pintado dat er ook problemen zijn geweest, waaronder het gebrek aan voldoende werknemers en aan de door de overheid vrijgegeven grond om op te bouwen. Aan de andere kant zijn er ook positieve ontwikkelingen zoals de stabilisering van de materiaalkosten die in de coronajaren flink waren gestegen. 

Dure hypotheek

Kindelan noemt bij het schetsen van de huidige situatie op de vastgoedmarkt ook het duurder worden van de hypotheken, nadat de Europese Centrale Bank besloot de basisrentetarieven te verhogen om inflatie tegen te gaan.

Dit heeft niet alleen invloed op potentiële huizenkopers, maar ook op projectontwikkelaars en investeerders. Volgens Kindelan zal tussen nu en eind dit jaar meer dan 40 procent van het gemiddelde inkomen moeten worden besteed aan een woning.  

Dit vind je misschien ook leuk