Spanje eerste grote economie binnen EU met inflatie onder de twee procent

door admin
Spanje eerste grote economie binnen EU met inflatie onder de twee procent

De Spaanse consumentenprijsindex (CPI) steeg in juni met 0,6% ten opzichte van de voorgaande maand. Het jaar-op-jaarcijfer is met 1,3% verlaagd naar 1,9%. Dit is het laagste niveau sinds maart 2021. 

Welke producten zijn goedkoper of juist duurder geworden?

De statistieken schreven de matiging van de inflatie in juni toe aan de lagere stijging van de brandstofprijzen en de lagere prijzen van voedingsmiddelen zoals fruit, brood en granen en vlees, peulvruchten en groenten. De prijzen van melk, kaas en eieren bleven stabiel in vergelijking met de stijging van vorig jaar, terwijl de prijzen van olie en vet stegen in vergelijking met de daling in juni 2022. 

Kerninflatie

De kerninflatie (exclusief onbewerkte voedingsmiddelen en energieproducten) daalde met 0,2% naar 5,9%. Daardoor kwam de kerninflatie 4% boven de algemene CPI uit en dat is het laagste niveau sinds juni 2022. 

Volgens het ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie hebben de genomen maatregelen de inflatie in minder dan een jaar tijd met bijna 9% verlaagd. 

Inflatie in Spanje onder referentieniveau ECB

‘Spanje is het eerste land onder de grote economieën van de eurozone geworden dat de inflatie heeft teruggebracht tot onder de 2%, het referentieniveau van de ECB’, aldus het departement van Nadia Calviño. 

Volgens het ministerie bevestigen de inflatiecijfers van juni de matiging van de prijzen van brandstof, elektriciteit en vooral voedsel en niet-alcoholische dranken, die op jaarbasis met meer dan anderhalf procent zijn gedaald. In juni volgde een prijsdaling voor peulvruchten en groenten. ‘Deze positieve ontwikkeling bevestigt de doeltreffendheid van de belangrijkste belastingverlagende maatregelen en subsidies’, benadrukte het Spaanse ministerie van Economische Zaken.

Dit vind je misschien ook leuk