Spanje en Portugal bereiken akkoord met Europa over limiet gasprijs

door admin
Spanje en Portugal bereiken akkoord met Europa over limiet gasprijs

Spanje en Portugal zijn akkoord gegaan met een limiet van 40 euro/MWh (megawattuur) voor de prijs van gas. Deze limiet geldt in het begin voor een periode van 12 maanden waarna de gasprijs uiteindelijk op maximaal 50 euro/MWh zal uitkomen.

Akkoord tussen Spanje en Portugal bereikt in Brussel

Het akkoord tussen Spanje, Portugal en de Europese Commissie is vandaag, op dinsdag 26 april, bereikt. Minister Teresa Ribera van Ecologische transitie en de Portugese minister van Milieu presenteerden dit akkoord na hun ontmoeting met de EC in Brussel.

Een maand geleden kwamen Spanje en Portugal met het voorstel om de gasprijs vast te stellen op maximaal 30 euro/MWh om de elektriciteitskosten te drukken. Het tegenvoorstel van de EC ligt dan ook 20 euro/MWh hoger dan het initiële voorstel.

Limiet gasprijs moet elektriciteitsrekening drukken

De gasprijs komt momenteel gemiddeld boven de 90 euro/MWh uit. De gasprijzen zijn sinds de Russische invasie in Oekraïne omhoog geschoten waardoor elektriciteitsrekeningen overal ter wereld extreem zijn gestegen. Door een limiet vast te stellen voor de prijs van deze grondstof, zouden ook de elektriciteitsrekeningen moeten dalen.

Spanjaarden kunnen in mei al profiteren van lagere energierekening

De Spaanse minister verwacht in de komende dagen het formele akkoord van Brussel om het voorstel zo spoedig mogelijk te implementeren zodat het verlagen van elektriciteitsrekeningen zeer snel merkbaar zal zijn. Ribera hoopt dat de Spaanse Ministerraad akkoord gaat met het tegenvoorstel van de EC zodat de consument al in mei zou kunnen profiteren van een lagere elektriciteitsrekening.

Dit vind je misschien ook leuk