Spanje gestart met uitzetten van Marokkaanse migranten

door admin
Spanje gestart met uitzetten van Marokkaanse migranten

De onderhandelingen tussen de regering van Spanje en Marokko hebben geresulteerd in de start van een grootschalig uitzettingsproject deze week. Volgens plan zullen na de eerste repatriëringsvlucht van maandag wekelijks zeker 80 migranten naar hun land van herkomst worden gevlogen. Dat is door verschillende bronnen aan de krant El País bevestigd. 

Duidelijke boodschap

Iets meer dan de helft van de 20 duizend migranten die dit jaar zonder papieren aankwamen op de Canarische Eilanden is afkomstig uit Marokko. Het aantal mensen dat in de komende weken wordt uitgezet betreft weliswaar maar een klein deel van het totaal, maar met de repatriëring wil de Spaanse regering vooral een boodschap afgeven voor de Marokkaanse migranten die nog overwegen om de oversteek naar de Spaanse eilanden te maken. 

Ook migranten uit Mauritanië, Algerije en Senegal worden gerepatrieerd

Vóór het coronavirus Spanje bereikte, werden geregeld tien Marokkanen via Ceuta en Melilla per dag het land uitgezet en nog eens tussen de 20 en 30 met de veerboot vanaf Algeciras. Daar kwam een einde aan toen door de coronapandemie alle grenzen op slot gingen. Toch is de repatriëringsvlucht van afgelopen maandag niet de allereerste sinds de coronacrisis; vorige maand al werden migranten door het ministerie van Fernando Grande-Marlaska met lijnvluchten uitgezet, maar dat was zeer sporadisch en ging in totaal om hooguit enkele tientallen mensen. Nu is het plan om wekelijks steeds grotere groepen migranten op verschillende vluchten naar Marokko te laten terugkeren. Zo zijn onlangs ook repatriëringsvluchten naar Mauritanië en Algerije uitgevoerd en zullen binnenkort ook de migranten uit Senegal terug worden gebracht.

Onderhandeling met Marokko succesvol

Nadat de Spaanse minister Grande-Marlaska op 20 november jongstleden een bezoek had gebracht aan zijn Marokkaanse ambtgenoot Abdelouafi Laftit, werd niet veel bekendheid gegeven aan de resultaten van deze ontmoeting. Nu de start van de uitzetting vanaf de Canarische Eilanden richting Marokko een feit is, blijkt dat de bespreking toch zijn vruchten heeft afgeworpen. Althans, in deze richting. Vanuit Marokko naar Spanje is de migrantenstroom geenszins tot een einde gekomen. Volgens politiebronnen van Gran Canaria kwamen op het eiland tussen 20 november en 6 december meer dan 2.600 nieuwe migranten aan, bijna allemaal vanuit de Zuid-Marokkaanse havenstad Dajla. 

Alternatieve route door aangescherpte controles

In recordjaar 2018 bereikten ruim 64 duizend migranten zonder papieren via de Middellandse Zee met name de Andalusische kust. Toen al heeft de Spaanse regering Marokko gevraagd voor repatriëring van deze mensen te zorgen en de controle aan te scherpen op vertrekkende bootjes vanaf de Noord-Marokkaanse kust.

Voor het oplossen van deze migratiecrisis kwam de EU met financiële steun voor Marokko (140 miljoen euro) en voor Spanje (32 miljoen euro). Dat leidde tot een afname in 2019 van de helft van het aantal migranten die via de Middellandse-Zeeroute Spanje bereikten. De aangescherpte controles in het noorden van Marokko leidden er echter toe dat de migranten dit jaar voor de Atlantische route kozen richting de Canarische Eilanden. De EU is nu samen met Spanje aan onderzoeken hoe de Marokkaanse regering financieel gecompenseerd kan worden voor de kosten van deze nieuwe migratiecrisis.

Dit vind je misschien ook leuk