Spanje heeft drie keer zoveel besmettingen dan vorig jaar rond deze tijd

door admin
Spanje heeft drie keer zoveel besmettingen dan vorig jaar rond deze tijd

In november werd het Covid-verkeerslicht geactualiseerd en het maximale risiconiveau ging van 250 naar 500 infecties per 100.000 inwoners. De aantallen veranderden, maar de realiteit veranderde niet: Spanje overschreed op 7 december 250 Covid-infecties en vrijdag waren het er 500.

De zesde golf is ook in Spanje begonnen en toont nu al dat de Covid-infecties drie keer zo hoog zijn als vorig jaar op dezelfde data. Op 17 december 2020 werden 5.763 gevallen gemeld. Vrijdag waren het er 18.773.

Ziekenhuizen

Ondanks dat Spanje een relatief hoge vaccinatiegraad heeft, begint de situatie in ziekenhuizen ook hier ingewikkeld te worden. Er zijn 6.667 ziekenhuisopnames voor Covid geregistreerd, waarvan 1.306 op de IC. Een jaar geleden, zonder vaccins, waren dat er 11.336 en 1.955.

“Als deze situatie aanhoudt en als er geen nieuwe maatregelen worden genomen om deze aan te pakken, is de kans groot dat we opnieuw te maken krijgen met zorgsituaties die net zo ernstig zijn als die in eerdere golven van deze pandemie”, waarschuwde de Spaanse Vereniging voor Pneumologie en Thoraxchirurgie op vrijdag.

Vaccinatie vermindert het ernstige verloop van Covid

“We hebben altijd geweten dat wanneer infecties toenemen, ziekenhuisopnames iets later ook toenemen”, zegt Joan Carles March, professor aan de Andalusische School voor Volksgezondheid, tegen El Mundo. “We zullen het ritme van de vorige golven niet halen, omdat veruit het merendeel van de bevolking is gevaccineerd en dat vermindert vooral het ernstige verloop van Covid-besmettingen. 

March vervolgt: “Dat betekent niet dat er geen gevallen zijn en dat er geen ziekenhuisopnames zijn. Wat zien we eigenlijk? Dat er elke dag meer mensen worden opgenomen”. Hij stelt daarom voor “te bedenken dat we iets moeten doen”.

Ook heeft de Puente de Diciembre (het lange weekend waaraan twee nationale vrije dagen werden geplakt) geleid tot een toename van besmettingen. March vindt dat er in die periode strengere maatregelen genomen hadden moeten worden om Kerstmis te redden.

“We dachten dat met vaccinatie alles was opgelost. En vaccinatie is zker een belangrijk, ondersteunend element, maar de sleutel is niet alleen vaccinatie: we moeten barrières tegem het virus opwerpen, hoe meer hoe beter, om te proberen de mogelijkheid van besmetting te voorkomen”, aldus March.

VMV-aanpak

Het recept tegen het virus, vat March samen, is het volgende. “De VMV die we allemaal zouden moeten doen: ventilatie, masker, vaccinatie. En daar moeten we nog andere maatregelen aan toevoegen: derde dosis, vaccinatie van kinderen, Covid-paspoort, telewerken, het verminderen van de mensenmassa’s om naar de kerstverlichting in steden te kijken..”

March vindt het fout qua aanpak dat er teveel nadruk is gelegd op dat Spanje het zo goed doet. “Het vaccin is een belangrijk element. Maar om dan te denken dat we daarmee alles hadden gedaan, is een fout geweest die op dit moment het probleem van toenemende infecties veroorzaakt”.

‘Dit moet anders worden aangepakt’

Joan Caylà, woordvoerder van de Spaanse Vereniging voor Epidemiologie en voorzitter van de Stichting Tuberculose Onderzoekseenheid, komt tot een soortgelijke conclusie. Caylá waarschuwt: “Dit moet anders worden aangepakt, want anders blijven we fouten herhalen.”

Slechts twee maanden geleden, herinnert hij zich, had Spanje ongeveer 40 incidentiegevallen per 100.000 inwoners gemeten over 14 dagen. Dat aantal steeg vrijdag tot 511, tot boven de grens naar het niveau ‘maximaal risico’. “Weer een gemiste kans”, klaagt hij. “In plaats van van 40 naar 10 te gaan, wat geweldig zou zijn geweest, gingen we van 40 naar meer dan 500.”

Dit vind je misschien ook leuk