Spanje heeft nog geen enkele vluchteling toegelaten

door admin
Spanje heeft nog geen enkele vluchteling toegelaten

Vorig jaar zijn er sinds het akkoord dat Europa in september sloot over de opname van vluchtelingen in diverse lidstaten slechts 18 vluchtelingen Spanje binnengelaten. Dit terwijl het land destijds toezegde er 19.219 toe te laten gedurende de komende twee jaar. Het lijkt logisch dat voor vluchtelingen Duitsland of Engeland aantrekkelijker bestemmingen zijn. Maar dat niemand naar Spanje zou willen, is moeilijk voor te stellen. En 18 is dan ook wel heel erg weinig. 

Teleurstellende cijfers

Nadat Brussel Spanje bekritiseerde over de ’teleurstellende cijfers’ en over het ‘gebrek aan bereidheid’ van de PP-regering om zijn inspanningen de vergroten, beloofde Spanje nog in maart 467 vluchtelingen op te nemen. Twee weken na die verklaring was er nog geeneen gearriveerd. Ook zou Spanje 150 vluchtelingen uit Griekenland en 285 uit Turkije opnemen, naar zeggen van de regering. 

Bureaucratische rompslomp

Bronnen bij de Spaanse overheid en het ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen dat de autoriteiten in die andere landen geen stappen ondernemen om de vluchtelingen naar Spanje te laten gaan. Er zouden meervoudige verzoeken zijn ingediend bij de Acnur, de vluchtelingentak van de Verenigde Naties, maar daarop kwam geen gehoor. Bureaucratische rompslomp zou ten grondslag liggen aan de teleurstellende cijfers. 

Flexibeler

Acnur zegt op zijn beurt weer dat Spanje flexibeler moet zijn met betrekking tot de criteria waar mensen aan moeten voldoen om toegelaten te worden tot Spanje. Francesca Friz-Prguda, vertegenwoordiger van Acnur in Spanje zei in het Spaanse parlementdat Spanje aan alle criteria voldoet om de aantallen te vergroten, maar dat het land een grotere verantwoordelijkheid moet nemen en zichzelf moet verplichten aan de beloofde aantallen te voldoen. 

Andere landen

Spanje is niet het enige land dat niet zo hard opschiet ten opzichte van de gedane belofte. Van de toegezegde 3.500 vluchtelingen die Noorwegen zou opnemen tussen eind juli vorig jaar en 11 april zijn het er op dit moment slechts 233. Frankrijk liet van de 2.375 beloofde opnames slechts 72 mensen toe. Duitsland nam er 37 op van de 1.449 en Italië kwam met 96 van de 1.989 ook niet echt ver. Alleen Oostenrijk schiet al flink op met een opname van 1.395 vluchtelingen van de 1.600 toegezegde. 

Niet in aanmerking

Europa als geheel doet het ook niet zo goed met 1.145 vluchtelingen die vanuit Griekenland en Italië werden opgenomen van de 160.000 toegezegde. Dit is 0,7 procent van het totaal. Spanje nam er minder dan 0,1 procent op van het beloofde totaal. Sinds de sluiting van de grens tussen Macedonië en Griekenland zitten nog 56.000 vluchtelingen vast in Griekenland. Hiervan komt een derde zowiezo niet in aanmerking voor opname in Europa omdat ze niet uit de \’goede\’ landen komen. 

Meer hulp Italië en Malta nodig

Deze problematiek lijkt het probleem weer te verplaatsen. Woensdag riep de president van de EU, Donald Tusk nog op tot meer hulp bij de vluchtelingencrisis aan Italië en Malta. Alleen op dinsdag werden al 2.000 mensen uit bootjes gehaald die op die manier via de Middellandse Zee Europa probeerden te bereiken. Het aantal mensen dat voor die route kiest neemt weer sterk toe als gevolg van de grotere moeilijkheden bij de Turkse en Griekse grens als gevolg van de deal die de EU sloot met Turkije over het terugsturen van vluchtelingen die daar aankomen.

Dit vind je misschien ook leuk