Spanje helpt de energierekening van 40 procent van de huishoudens te verlagen

door admin
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Spanje helpt de energierekening van 40 procent van de huishoudens te verlagen

De ministerraad keurde hiertoe dinsdag een koninklijk steunbesluit goed. De overheid financiert zodoende de korting voor aardgasverbruikers en die korting wordt verlengd tot eind 2023. Ook worden limieten gesteld op de TUR-tarieven voor gemeenschapsketels om de stijging van de gasrekening van de gebruikers met 5 procent te beperken. Ook deze limieten zijn van kracht tot eind volgend jaar.

Op een persconferentie na de ministerraad benadrukte minister Ribera van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging dat dit koninklijk besluit het tiende pakket vertegenwoordigt dat de regering sinds juni 2021 heeft aangenomen om gezinnen en de industrieën in het land te beschermen, de transformatie van het energiesysteem te versnellen en te reageren op de door Rusland veroorzaakte energiecrisis. 

Zij benadrukte dat dit nieuwe pakket maatregelen met “tijdelijke en buitengewone” tarieven voor consumenten gevolgen heeft voor in totaal 18 van de 73 maatregelen die zijn opgenomen in het noodplan dat vorige week is goedgekeurd. Dat betekent dat al 29 van de 73 maatregelen zijn geactiveerd.

In het specifieke geval van de verlaging van de gemeentelijke stookkosten, zal de beschermingsregeling voor wijkbesparingen via de TUR-tarieven 1,7 miljoen huishoudens ten goede komen en een besparing van naar verwachting 50% op hun rekeningen opleveren. Om hiervan te profiteren moeten de consumenten wel vóór 30 september volgend jaar individuele meters hebben geïnstalleerd en hun ketels laten nakijken. 

Daarnaast beperkt de regering de mogelijke boete voor het beëindigen van aardgascontracten, inclusief de onmiddellijke beëindiging van eventuele gerelateerde servicecontracten.

Flexibiliteit van gascontracten voor de industrie 

Ook worden de maatregelen om aardgascontracten voor de industrie te versoepelen en de vermindering van buitengewone inkomsten door het effect van aardgas, die in september 2021 werden goedgekeurd, verlengd tot december 2023.

Op deze manier blijft de gasreductie die de regering meer dan een jaar geleden lanceerde om een ​​deel van de buitengewone winsten van de energieeproductiebedrijven terug te storten aan de consumenten, van kracht tot minstens eind 2023.

Versterking van sociale subsidies

Samen met deze maatregelen versterkt het nieuwe goedgekeurde pakket, dat een aanvulling vormt op het noodplann dat de regering vorige week lanceerde, de subsidies – elektrisch en thermisch – voor kwetsbare of grote gezinnen.

Zo worden er nieuwe kortingen van 40% in de elektriciteitsrekening opgenomen voor 1,5 miljoen werkende huishoudens met een laag inkomen en wordt de huidige sociale premie, die gedekt wordt door 1,3 miljoen huishoudens, versterkt.

Volgens de maatregelen krijgt de consument ook meer flexibiliteit. Zelfstandigen en bedrijven kunnen tot 31 december 2023 flexibeler dan nu wijzigingen aanbrengen in het gecontracteerde vermogen.

Ook wordt de korting voor kwetsbare consumenten verhoogd van 60% naar 65%, die voor ernstig kwetsbare consumenten wordt verhoogd van 70% naar 80% en de hoeveelheid energie die recht heeft op deze kortingen wordt verhoogd met 15%.

Meer transparantie in rekeningen leidt tot succesvollere besparing

Een ander belangrijk punt waar de overheid verbeteringen in wil aanbrengen, is de transparantie van energierekeningen. Hierin moet informatie worden opgenomen over het gemiddelde verbruik van consumenten in hetzelfde postcodegebied. Voorts moet gedetailleerde informatie worden verstrekt over de bijdrage van het Iberische mechanisme dat sinds juni vorig jaar wordt toegepast om de prijs van gas voor elektriciteitsopwekking te beperken.

Bronnen van het ministerie gaven aan te verwachten dat deze wijzigingen in de energierekening al in december verwerkt kunnen worden. De verwachting is dat wanneer de informatie over energieverbruik duidelijker is, de consument beter maatregelen kan nemen om energie te besparen. 

Dit wil je misschien ook lezen