Spanje installeert 88 nieuwe snelheidscamera’s

door admin
snelheidscamera's

De Dirección General de Tráfico (DGT) zal in 2024 88 nieuwe snelheidscamera’s installeren. Daarvan zal 60% ingezet worden voor trajectcontroles en het merendeel komt op conventionele wegen. Daarnaast start de verkeersdienst vanaf maandag tot zondag een nieuwe snelheidscontrolecampagne.

DGT benadrukt: “Het naleven van de snelheidslimieten is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een morele verantwoordelijkheid. Die draagt enerzijds bij aan de verkeersveiligheid door de ernst van ongevallen aanzienlijk te verminderen. Anderzijds draagt die bij aan de verbetering van de milieueffecten en uiteindelijk aan het welzijn van alle weggebruikers. Het is belangrijk om te onthouden dat we op de weg niet alleen zijn.”

Controle tot zondag

Deze maandag gelanceerde campagne zal duren tot zondag 21 april en wordt uitgevoerd door de agenten van de Verkeersgroep van de Guardia Civil, evenals andere lokale politiekorpsen die zich bij de campagne aansluiten. Het doel is om vooral risicovolle trajecten met betrekking tot snelheid te controleren. Ook wordt extra gecontroleerd op locaties waar het verkeer de vastgestelde limiet overschrijdt en er een hoog aantal ongevallen is.

Europees initiatief

De campagne wordt ook op Europees niveau uitgevoerd door de RoadPol (European Roads Policing Network). “Gezien het preventieve karakter zullen bestuurders op de hoogte worden gesteld van de controles. Dat gebeurt via variabele berichtenborden of tijdelijke verticale signalering wanneer de weg niet is uitgerust met dergelijke borden”, legde de DGT uit.

Verschillen in snelheidslimietnaleving

Volgens de resultaten van het European Baseline Project varieert het nalevingsniveau van de snelheidslimiet in Spanje afhankelijk van het type weg. Zo rijdt op snelwegen 63% van de auto’s met de toegestane snelheid. Op snelwegen daalt dit percentage tot 51%. Op conventionele wegen wordt de snelheidslimiet slechts door 43% van de automobilisten nageleefd, vergelijkbaar met België (46%). In stedelijke gebieden met een limiet van 50 kilometer per uur wordt de snelheidslimiet door 65% van de auto’s nageleefd, het derde hoogste percentage van de dertien landen waarmee Spanje de grens deelt.

Wat betreft straten met een limiet van 30 km/u, ligt het nalevingspercentage op 32%. Dat is het hoogste van de drie landen waarvan gegevens beschikbaar zijn. Tráfico heeft ook aangegeven dat de gemiddelde snelheid van auto’s in straten met een limiet van 30 km/u 11 km/u lager ligt dan in straten met een limiet van 50 km/u (36 km/u versus 47 km/u).

Lees ook: Zo hoog zijn de nieuwe boetes voor snelheidsovertredingen in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk