Spanje is grootste producent alcoholvrij bier binnen EU

door admin
Spanje is grootste producent alcoholvrij bier binnen EU

In Spanje, met een marktaandeel van 13 procent, wordt het meeste alcoholvrije bier (maltbier) gedronken. Dit meldt een rapport van Cerveceros de España, de Vereniging van Spaanse bierbrouwers.  Ambachtelijke bierbrouwers willen ook van deze groeimarkt profiteren.

Kans voor bedrijven die veel aan innovatie doen

De Spaanse markt wordt sinds 1976, toen een Aragonese brouwer als eerste het alcoholvrije ‘Ambar Sin’ introduceerde, gedomineerd door de grote bierconcerns. Sindsdien is de consumptie alleen maar gestegen en is de markt solide. De drinkgewoontes veranderen en deze markt biedt veel kansen, juist voor bedrijven die vernieuwing en productinnovatie in hun DNA hebben. Reden voor de ambachtelijke brouwers om ook meer 0.0-bier aan te gaan bieden.

Investering in tijd en geld

Door de technologische vooruitgang en de kostenreductie blijven brouwers als As Cervecera, Villa de Madrid, Domus, Majara, Birra&Blues of La Cibeles, alcoholarm bier – met een alcoholpercentage dat schommelt tussen 0,6 en 0,9% – maken. Al is het brouwen niet goedkoop, snel, of vrij van kopzorgen. Voor de kleine brouwers geldt ‘tijd is geld’, vertelt Jaco Nieta van Villa de Madrid. Het maken van een biertje dat aan alle eisen voldoet, heeft vele liters proefbier gekost. Villa de Madrid heeft bijvoorbeeld in twee jaar meer dan 110 testen uitgevoerd voordat de alcoholvrije Blonde Ale geproduceerd werd.

De Valenciaanse brouwer Birra&Blues, met zijn alcoholvrije bier nog medaillewinnaar tijdens de laatste Barcelona Beer Challenge, investeerde voornamelijk in tijd, testen en geld. Concreet is 50.000 euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling en machinerie. “Veel geld voor een ambachtelijke bierproducent”, volgens de CEO van het bierconcern, dat op het punt staat een tweede bier ‘zonder alcohol’  te lanceren.

Kwetsbaar product

In veel gevallen worden de partijen eerst op kleine schaal gemaakt, om de ontwikkeling van de drank te testen, die met minder alcohol en door het ontbreken van de pasteurisatie kwetsbaarder is. Een proces zonder pasteurisatie en filtering is typerend voor ambachtelijke brouwers. “Dat maakt de producten gevoeliger en ze hebben meer te lijden van de natuurlijke vijanden als warmte, licht en zuurstof”, vertelt Ángel Cozar van Majara.

Kwestie van smaak

Het ontdekken van het perfecte recept is ingewikkeld. “Het eerste biertje zonder alcohol is het moeilijkst”, legt Andrés López, van As Cervera, uit. Deze brouwer heeft al drie alcoholvrije bieren op de markt gebracht, waaronder een donker bier. De uitdaging is om ‘een evenwichtige smaak te vinden’ en om ‘de vaak zoete smaak’  te vermijden, voegt hij toe. Brouwer Domus, die onlangs een eerste 0.0-biertje heeft geïntroduceerd, was vanaf januari bezig met onderzoek. “Door de quarantaine hebben we voortuitgang kunnen boeken”, vertelt Fernando Campoy, meesterbrouwer bij de onderneming uit Toledo. Voor hem was, zoals voor veel branchegenoten, het drinken van alcoholvrij bier ‘een persoonlijk dingetje’. Voor zijn werk moet hij veel reizen en het aanbod uit de markt vond hij niet goed genoeg. “Ik wilde een 0.0% bier vinden dat me wel zou bevallen”, legt hij uit.

Inzetten van ervaring met alcoholarm bier

Voor andere ondernemingen heeft de opgedane ervaring met het brouwen van alcoholarm bier geholpen bij de creatie van alcoholvrij bier. Bijvoorbeeld voor Cervezas Majara, dat uitsluitend bier maakt met minder dan 3 procent alcohol. Binnenkort introduceert Majara een nieuw biertje met een alcoholpercentage van slechts 0,65 procent. Het idee hiervoor is in mei bedacht, samen met het Valenciaanse Zeta.

Wetgeving

De wetgeving in Spanje maakt onderscheidt tussen volledig alcoholvrij bier (0.0%) en alcoholarm bier (minder dan 1% alcohol). De wet verplicht niet om de inhoud van deze biertjes op het etiket te vermelden, toch doen veel bedrijven dat wel. “Dat is een kwestie van verantwoordelijkheid nemen”, zegt Andrés López  van As, pionier op het gebied van ambachtelijk maltbier.

Zelfde productieproces, andere ingrediënten

Om alcoholvrij bier te maken dat de smaak van een normaal biertje zo dicht mogelijk benadert, gebruiken de ambachtslieden dezelfde productiemethode als voor het bier met alcohol. Wel zijn de ingrediënten anders: het gebruikelijke malt wordt vervangen door granen, waarvan de suikers in mindere mate fermenteren tot gist. Hierdoor ontstaat minder alcohol. Daarnaast is gedurende het gehele proces een nauwkeurige controle van de temperatuur essentieel. Net als het gebruikte gist. Bij de Madrileense brouwer La Cibeles hebben ze wel 50 verschillende soorten gist geprobeerd op hetzelfde most, om te kijken wat de beste resultaten gaf, zowel voor de geproduceerde alcohol als voor de smaak. Het uiteindelijk gebruikte gist komt uit Madrid. Door deze aanpassingen kan bier met minder dan 1 procent alcohol gemaakt worden. Om echt op 0 procent uit te komen, moet de alcohol uit het bier worden gehaald, wat nog geen enkele ambachtelijke brouwer nu doet. Het is volgens La Cibeles een leugen als brouwers beweren ambachtelijk bier aan te bieden zonder een spoor alcohol. Met alle kennis en de juiste ingrediënten kunnen bijna alle soorten maltbier worden geproduceerd, al zijn niet alle biersoorten even geschikt.

Kansen in binnen- en buitenland

De stijgende markt biedt de ambachtelijke brouwers de mogelijkheid om te groeien. De voorspellingen zijn dat het marktaandeel nog blijft stijgen. Het transport, een ‘gezonde wereld’ en verantwoorde consumptie werken groei in de kaart. Stabiele verkopen kunnen gunstig zijn voor de resultaten van bedrijven. Bovendien is maltbier, omdat het minder alcohol bevat, vrijgesteld van accijnzen. Dat kan de export bevorderen naar landen waar alcohol zwaar fiscaal wordt belast. Met een vast assortiment maltbier kunnen ook landen waar de alcoholvrije variant al is ingeburgerd, betreden worden. Bijvoorbeeld de Britse markt waar nog weinig ambachtelijk gebrouwen alcoholvrij bier wordt aangeboden. Brouwer Majara hoopt dat deze trend snel verandert.

Dit vind je misschien ook leuk