Spanje is het gezondste land ter wereld

door admin
Spanje is het gezondste land ter wereld

Spanje verdringt Italië als gezondste land ter wereld in de Bloomberg 2019 Healthiest Country Index. Op basis van factoren die bijdragen aan de algemene gezondheid stijgt Spanje vanaf de zesde plaats vijf plekken.

De Index is een vergelijking door onder meer het Institute for Health Metrics and Evaluation van de University of Washington van 169 landen. Spanje kent met 86 jaar de hoogste levensverwachting bij geboorte. Italië, het land dat vaak bovenaan prijkt op lijstjes met landen met de oudste mensen en gezondste dïëten zakt naar nummer twee. Daarna volgen Japan, Singapore en Zwitserland.

In totaal worden 169 landen gerangschikt. Nederland staat op de 15e plaats. Dat is twee plaatsen lager dan de vorige editie van 2017. In de top tien staan zes Europese landen, IJsland op 3, Zwitserland op 5, Zweden op 6 en Noorwegen op 9. Van de Aziatische landen scoort Japan het hoogst en staat op de vierde plaats. Australië daalde twee plaatsen naar de zevende en Singapore zakt van vier naar acht. Spanje’s buurland Portugal zakt met één plaats naar 22 en België staat op 28 nadat het land één plaats zakte.  De Verenigde Staten zijn een plaats gezakt en staan nu op 35, ver onder Canada dat op 16 staat. De VS daalde als gevolg van drugs-overdoses en zelfmoorden.

Het hoogst geklasseerde land dat geen ‘hoog inkomen’ heeft, is Cuba. Dit land staat vijf plekken hoger dan de VS. Zuid-Korea (17) steeg zeven plekken en China, waar 1,4 miljard mensen wonen, kwam uit op plek 52. Van de dertig ongezondste landen liggen er 27 onder de Afrikaanse Sahara. Haïti, Afghanistan en Jemen zijn de resterende drie.

Spanje

‘Primaire zorg wordt voornamelijk verleend door openbare zorginstellingen, gespecialiseerde huisartsen en stafverpleegkundigen, die preventieve diensten verlenen aan kinderen, vrouwen en oudere patiënten, en acute en chronische zorg’, aldus het Europees Observatorium voor gezondheidsstelsels en -beleid 2018 over Spanje. Het wijst tevens op een afname in de afgelopen tien jaar van hart- en vaatziekten en sterfgevallen door kanker. 

Variabelen

De Index die dataleverancier Bloomberg maakt wordt samengesteld op variabelen als levensverwachting, omgevingsfactoren waaronder milieuvervuiling en toegang tot schoon water en riolering. Ook factoren die de levensverwachting negatief beïnvloeden in een land werden meegewogen zoals tabaksgebruik en overgewicht.

Mediterraan dieet

Volgens onderzoekers kunnen eetgewoonten een indicatie zijn voor de gezondheidsniveaus van Spanje en Italië, aangezien een ‘Mediterraan dieet, aangevuld met extra vierge olijfolie of noten, een lager aantal belangrijke cardiovasculaire aandoeningen toont dan die van een dieet met verlaagd vetgehalte’, zo concludeert een onderzoek van de geneeskundefactulteit van de Universiteit van Navarra.

Klik hier voor de uitgebreide resultaten van de Healthy Nations Rankings van Bloomberg.

Dit vind je misschien ook leuk