Spanje keurt ’transwet’ en hervorming abortuswet goed

door admin
Spanje keurt 'transwet' en hervorming abortuswet goed

De PSOE, Unidas Podemos en de partijen die de coalitie steunen stemden voor. De ’transwet’ erkent de wil van de persoon als de enige vereiste om van geslacht te veranderen in het bevolkingsregister. Dat kan vanaf de leeftijd van 16 jaar. Er hoeven niet langer talloze onderzoeksrapporten of bewijzen te worden aangeleverd. Ook hoeft er niemand anders bij betrokken te zijn. Dit zorgt voor depathologisering van het proces en introduceert verschillende vorderingen voor de LGTBI-gemeenschap.

Bekijk ook: ‘Ley Trans’ bijna officieel in Spanje en dit zijn de belangrijkste punten

De hervorming van de abortuswet is met oppositie van PP en Vox goedgekeurd. Hoewel de socialisten en paars een overeenkomst hebben gesloten, heeft de ’transwet’ wel de discrepanties binnen de regering en een deel van de feministische beweging aangetoond. Er bestaan verschillen van mening wat betreft de criteria met betrekking tot transminderjarigen en zelfbeschikking over geslacht.

Sterwet van minister Montero

De transwet vormt een van de sterwetten van het ministerie van Gelijkheid, waarvan het hoofd, Irene Montero, heeft beloofd na goedkeuring door te gaan met het veroveren van rechten voor het LGTBI-collectief. Maar de nieuwe norm omvat ook andere maatregelen die verband houden met het LGTBI+-collectief. Daaronder hun toegang tot geassisteerde voortplanting of de afstamming van de kinderen van lesbische koppels zonder dat ze hoeven te trouwen.

Hervorming abortuswet

Naast de invoering van de transwet is een hervorming van de wet op de seksuele en reproductieve gezondheid en de vrijwillige onderbreking van de zwangerschap goedgekeurd met 185 stemmen voor, 154 stemmen tegen en drie onthoudingen van PdeCat-afgevaardigden. Met de wijziging van de abortuswet is het voor vrouwen ouder dan 16 jaar mogelijk om vrijelijk abortus toe te passen tijdens de eerste 14 weken van de zwangerschap. 

Hiermee is de eis afgeschaft die in 2015 door de PP-regering werd ingevoerd en minderjarigen tussen 16 en 17 jaar dwong om de toestemming van hun wettelijke vertegenwoordigers te hebben. Bovendien worden openbare ziekenhuizen opgericht als referentiecentra voor het uitvoeren van abortus.

De minister van Gelijkheid waarschuwde, ondanks haar blijdschap over de goedkeuring van de wet, voor de weerstand die er zal zijn als het gaat om de toepassing van de wet, zoals is gebeurd in alle feministische regelgeving. Daarom vindt ze het nu tijd om samen te werken met de autonome gemeenschappen, gezondheidscentra en bevoegde administraties om te garanderen dat er in alle ziekenhuizen er voldoende personeel is om abortussen uit te voeren, waarbij het recht op gewetensbezwaren van zorgpersoneel wordt gerespecteerd.

Bekijk ook: Spanje krijgt vernieuwe abortuswet

Dit vind je misschien ook leuk