Spanje laat laagste inflatie zien van heel Europa

door admin
Spanje laat laagste inflatie zien van heel Europa

Volgens de prijzenindex (IPC) waren de gemiddelde prijzen in Spanje in december 2022 5,5 procent duurder dan een jaar daarvoor. Hoewel dit percentage nog steeds vrij hoog is, is die vijf en een halve procent wel een teken dat de hoge inflatiecijfers van het afgelopen jaar voorbij het hoogtepunt zijn. In Spanje daalt dit cijfer al vijf maanden op rij en nergens in Europa is de inflatie op het moment zo laag als in Spanje.

Europese Centrale Bank verhoogt rente met lagere inflatie als doel

Sinds de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie heeft de Europese Centrale Bank (ECB) al diverse keren de rente verhoogd. Centrale banken verhogen de rente om de torenhoge inflatie te bestrijden. Inflatie ontstaat als de vraag naar goederen en diensten hoger is dan het aanbod. Dat drijft de prijs op. Een hogere rente maakt lenen duurder. Bedrijven en consumenten zullen dan minder lenen. Dat duwt de vraag naar beneden, wat tot een lagere inflatie moet leiden.

De ECB vindt een inflatie van zo’n 2 procent ideaal. Eind 2022 bedroeg de gemiddelde inflatie van alle Europese landen maar liefst 9,2 procent. Dat is al een daling ten opzichte van november 2022 toen de gemiddelde inflatie van Europa 10,1 procent bedroeg. Enkele landen lieten afgelopen december uitschieters zien zoals Letland (20,7%), Litouwen (20%) en Estland (17,5%).

Hoe komt Spanje aan zulke lage inflatiecijfers?

De oorzaak van de lagere inflatie van Spanje kan worden gezocht in de daling van de productiekosten van elektriciteit en de lagere brandstofkosten. Ook is Spanje in mindere mate afhankelijk van Russisch gas en nam de Spaanse regering maatregelen om de consumentenprijzen te beheersen. Premier Sánchez liet weten blij te zijn met de cijfers van Spanje. Hij verzekerde dat de maatregelen, die zijn regering eerder in 2022 nam en die in 2023 worden voortgezet, wel degelijk hun effect hebben bewezen.

Dit vind je misschien ook leuk