Spanje levert eerste vrouwelijk voorzitter van Europese Investeringsbank

door admin
Spanje levert eerste vrouwelijk voorzitter van Europese Investeringsbank

Haar benoeming volgt na een definitieve stem van Frankrijk, die de balans in haar voordeel deed doorslaan, ten koste van haar belangrijkste rivaal, de Deense Margrethe Vestager. De benoeming van Calviño was afhankelijk van de steun van 18 EU-lidstaten, die samen ten minste 68% van het kapitaal van de bank vertegenwoordigen. Na de cruciale steun van Duitsland, een van de grootste aandeelhouders van de bank, wist Calviño uiteindelijk ook de steun van Frankrijk te winnen. Deze ondersteuning maakte haar de voornaamste kandidaat om Werner Hoyer, de Duitse voorganger, op te volgen.

Calviño’s unieke achtergrond

Calviño brengt een schat aan ervaring met zich mee, met 12 jaar in leidinggevende posities bij de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Als Spaanse minister van Economie werd ze eerder voorgesteld om de Eurogroep te leiden, maar miste toen de benodigde stemmen. Haar aanstaande rol bij de EIB markeert een nieuw hoofdstuk in haar indrukwekkende carrière.

Het proces naar de top

Met de steun van Frankrijk en andere EU-lidstaten kan de formele benoemingsprocedure snel worden afgerond. Deze procedure vindt plaats binnen de raad van bestuur van de bank, die de aanbeveling met een gekwalificeerde meerderheid moet goedkeuren. De verwachting is dat Calviño officieel benoemd zal worden voor het einde van het jaar, zodat zij per 1 januari 2024 in functie kan treden.

Een doorbraak voor vrouwen en Spanje

Calviño’s benoeming is een mijlpaal voor zowel de EIB als voor Spanje. Ze volgt in de voetsporen van zeven mannelijke voorgangers en breekt zo een lang bestaand patroon. Haar salaris als voorzitter van de EIB zal gelijkstaan aan dat van Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, namelijk ongeveer 375.000 euro per jaar.

Het afscheid van Calviño

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft al toegegeven dat het vertrek van Calviño een aanzienlijk verlies zal zijn, zowel persoonlijk als politiek. Calviño’s vertrek uit de Spaanse regering opent de deur voor een nieuwe minister van Economie, waarbij Sánchez bevestigt dat er zowel binnen als buiten de regering sterke kandidaten zijn. Met haar nieuwe rol bij de EIB zal Calviño haar invloed op het Europese toneel ongetwijfeld voortzetten.

Lees ook: Dit is het nieuwe Spaanse kabinet onder leiding van Pedro Sánchez

Dit vind je misschien ook leuk