Spanje levert ongekende militaire hulp aan Oekraïne

door admin
militaire hulp van Spanje aan Oekraïne

Spanje gaat voor 1.1 miljard euro aan militaire hulp leveren aan Oekraïne. Dit ongekende bedrag wordt vastgelegd in een akkoord dat premier Pedro Sánchez en de Oekraïense president Volodimir Zelenski maandag in Madrid hebben ondertekend.

Op maandag was Zelenski voor een officieel bezoek in de Spaanse hoofdstad. De militaire steun waarvan hij zich voor zijn land heeft verzekerd omvat een breed scala aan wapens en uitrusting. Het nieuwe hulppakket bestaat uit een tweede partij Patriot-raketten, wat het totaal op twaalf brengt. Deze raketten zijn cruciaal voor het onderscheppen van kruisraketten waarmee Rusland Oekraïense infrastructuren aanvalt. Daarnaast worden er negentien extra tweedehands Leopard 2A4 tanks geleverd. De eerste tien van deze tanks, die lange tijd waren opgeslagen, worden momenteel gerehabiliteerd en zullen voor 30 juni naar Oekraïne worden gestuurd, samen met de Patriot-raketten en bijbehorende munitie.

Productie door Spaanse industrie

In tegenstelling tot eerdere leveringen komt het grootste deel van dit nieuwe pakket van wapens uit nieuwe productie door Spaanse bedrijven zoals TRC, Indra, Escribano, Uro, Expal en Instalaza. De levering kan hierdoor enige tijd duren. Daarom heeft het akkoord een initiële looptijd van twee jaar, met een mogelijke verlenging van een derde jaar. Bovendien zal Spanje 400 extra Oekraïense soldaten trainen, bovenop de 4.000 die al zijn opgeleid door het Toledo Training Coordination Centre (TTCC).

Politieke context

De Spaanse regering keurde dit hulppakket op 16 april goed. Al werd destijds niet expliciet vermeld dat het materiaal voor Oekraïne bestemd was. De kosten van deze militaire steun worden door het ministerie van Defensie voorgeschoten. Vervolgens wordt geprobeerd de financiering via de EU te verkrijgen. De EU heeft een specifiek fonds van 5 miljard euro voor Oekraïne goedgekeurd. Tot nu toe is de militaire hulp voornamelijk gefinancierd via het Europees Vredesfaciliteit (EPF). Voor de periode 2021-2027 heeft dat een maximum van 17 miljard euro.

Internationale betrekkingen

Het akkoord over deze militaire hulp komt na maandenlange onderhandelingen en is tekenend voor de langdurige ondersteuning van Oekraïne door Spanje. Hoewel Spanje geen lid is van de G7, heeft het zich aangesloten bij de oproep van deze groep om Oekraïne te ondersteunen.

Lees ook: Oekraïense president Zelenski op bezoek in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk