Spanje lijkt aan nieuwe crisis in toerisme te ontkomen

door admin
Spanje lijkt aan nieuwe crisis in toerisme te ontkomen

Onlangs werd er nog gevreesd voor nieuwe klappen voor de toeristische sector in Spanje. De meest recente cijfers lijken het tegendeel te bewijzen. Het toerisme in Spanje presteert het best van heel Europa en overstijgt enkele indicatoren van voor de pandemie.

Al wekenlang wordt er gevreesd voor een naderende recessie, onder meer door de inflatie en de onzekere situatie door de oorlog in Oekraïne. Hoewel dit nog altijd een reëel scenario is, lijkt het toerisme in Spanje vooralsnog niet terecht te komen in een neerwaartse spiraal. Uit diverse indicatoren blijkt dat het herstel van de toeristische sector in Spanje in juni ook in juli en augustus doorzet.

Spanje koploper van heel Europa

Uit de bezettingsgraad van hotels, de komst van buitenlandse toeristen en hun bestedingen blijkt dat de toeristische sector van Spanje zich boven verwachting ontwikkelt. Het platform SiteMinder vergelijkt met behulp van de World Hotel Index indicatoren van de toeristische sector in verschillende landen. Het platform stelt dat Spanje deze maand vooralsnog koploper is van alle Europese landen als het gaat om herstel van het toerisme in Europa.

Toerisme Spanje overtreft cijfers voor pandemie

“Spanje presteert momenteel het beste van alle Europese landen en laat cijfers boven het mondiaal gemiddelde zien,” aldus SiteMinder. Concreet ligt het bezettingspercentage van hotels in Spanje momenteel op 106 procent in vergelijking met augustus 2019. Hiermee gaat Spanje voor op andere toeristisch aantrekkelijke landen als Italië (100,4%) en Frankrijk (95,7%). De gemiddelde bezettingsgraad van alle aangesloten hotels ter wereld ligt momenteel op 94,4% in vergelijking met augustus 2019.

Topzomer met veel buitenlandse toeristen naar Spanje

SiteMinder kijkt niet alleen naar de bezettingsgraad om conclusies te trekken over de mate van herstel van de sector. Ook de komst van toeristen is een belangrijke indicator. Eerder bleek uit cijfers van het INE Spanje dat juni een topmaand was met 7,5 miljoen buitenlandse toeristen die nog eens 10 procent meer uitgaven in vergelijking met dezelfde maand in 2021.

Nu blijkt hetzelfde te gelden voor juli en augustus. Het aantal geboekte vluchten in deze twee maanden komt tot op heden uit boven de 20 miljoen. Omdat augustus nog twee weken te gaan heeft, kan dit cijfer alleen nog maar verder oplopen. Dit aantal ligt net iets lager dan de cijfers van voor de pandemie. Naar verwachting komt het INE binnenkort met concrete cijfers over de uitgaven van al deze toeristen.

Ontkomt Spanje aan nieuwe crisis voor toerisme?

Hoewel bekend is dat dit de topmaanden voor het toerisme in Spanje zijn, en dat het nog onbekend is hoe het laagseizoen zal verlopen, zijn experts – die zijn geraadpleegd door Hosteltur.com – voorlopig optimistisch gestemd over deze cijfers en conclusies. Vooralsnog is het volgens hen nog niet nodig om te spreken over een nieuwe crisis voor de toeristische sector.

Dit vind je misschien ook leuk