Spanje, bekend om zijn bruisende sociale leven en de vele bars verspreid over het land, is volgens een nieuw onderzoek niet langer het land met de meeste bars per inwoner in Europa. Het land zou nu zijn ingehaald door een onverwachte rivaal.
Spanjaarden zien een dorp zonder bar als een dorp zonder leven. De bar is het centrale punt in het sociale leven dat de inwoners van elke uithoek van het vasteland en de eilanden samenbrengt. Een bar wordt soms zelfs belangrijker geacht dan een school of een ziekenhuis. Een zeldzaamheid is de Spanjaard die geen vaste plek heeft om ’s ochtends een koffie te drinken, in het weekend een borrel te nemen of naar de voetbalwedstrijd van zijn favoriete team te kijken. Zelfs in de kleinste dorpen is er soms de keuze uit meerdere bars.
Tot voor kort stond Spanje met zijn stevig in het dagelijks leven verankerde barcultuur stevig op de eerste plaats in de Europese Unie van landen met de meeste bars op het aantal inwoners. Maar nu blijkt dat Slowakije, een land in Oost-Europa, deze titel over zou hebben genomen.
Slowakije bovenaan de lijst
Recent heeft José Luis Sastre in het programma Hoy por Hoy de Cadena SER de nieuwe gegevens geanalyseerd samen met Kiko Llaneras, analist van El País. De informatie is afkomstig uit een onderzoek van de Ierse Volksgezondheidsdienst. De Ierse overheid wilde daarmee gegevens over alcoholisme verzamelen. Met behulp van gegevens van het platform ‘Streetmap’, dat vergelijkbaar werkt als ‘Google Maps’ of ‘Wikipedia’ voor lokale bedrijven, trekt men de conclusie dat Slowakije nu het land is met de meeste bars per inwoner. In dit Oost-Europese land zou er één bar zijn op elke 1.500 inwoners. Spanje zou daarmee zakken naar de tweede plaats. Toch heeft het land nog steeds twee keer zoveel uitgaansgelegenheden als buurlanden Frankrijk, Portugal en Griekenland.
Op de derde plaats volgens dit onderzoek staat Hongarije, gevolgd door Ierland, het land dat beroemd is om zijn pubs en de geboorteplaats van Guinness. Dit betekent echter niet dat Slowakije ook het hoogste alcoholgebruik heeft. Dat record ligt bij andere Oost-Europese landen zoals Letland en Litouwen.
Voorbarige conclusie?
Toch lijkt de conclusie van bovengenoemd onderzoek voorbarig. Dat vertelt namelijk niet hoeveel bars er volgens die methode in Spanje zijn. Het laatst bekende onderzoek naar het aantal bars in Spanje werd uitgevoerd door Coca Cola in samenwerking met de Spaanse horeca federatie FEHR. De conclusie luidt dat er in Spanje 101.397 bars zijn. Met een bevolking van 48.797.875 betekent dat dat Spanje één bar heeft op elke 481 inwoners. Slowakije telt er volgens het eerder gehaalde onderzoek 1 op elke 1.500 inwoners. Dat zou betekenen dat Spanje nog steeds de meeste bars heeft per inwoner. Het blijft een beetje appels met peren vergelijken. Want nergens bij bovengenoemde uitkomsten wordt de precieze definitie van een bar vermeld. Tellen discotheken ook mee, en restaurants?
Spanje blijft een sociaal drinkland
Ondanks de vermeende daling in de Ierse ranglijst, staat Spanje nog steeds bekend om zijn sociale drinkcultuur. Waar je ook bent, de dichtstbijzijnde bar waar je terecht kunt voor een koffie of een biertje is nooit ver weg. Kiko Llaneras verklaart dat hoewel Spanjaarden regelmatig alcohol drinken, het zelden leidt tot overmatig gebruik in één keer. In Spanje misbruikt slechts 37% van de bevolking alcohol, wat vergelijkbaar is met landen als Portugal en Italië. In tegenstelling tot Oost-Europese landen, waar binge drinking veel voorkomt, gaat het in Spanje vooral om genieten van een drankje tijdens sociale bijeenkomsten verspreid over de dag of week.