Spanje onderzoekt betrokkenheid Russische spion bij onrust Catalonië

door admin
Spanje onderzoekt betrokkenheid Russische spion bij onrust Catalonië

Rechter Manuel García Castellón doet al ruim een jaar onderzoek naar de separatistische CDR, het verdedigingscomité van de republiek. In september werd bekend dat negen CDR-leden zijn opgepakt vanwege verdenking van het voorbereiden van terroristische aanslagen, rebellie en het bezit van explosieven. De rechter onderzoekt hierin ook de relatie tussen een Russische spion van Brigade 29155 en leden van de CDR. Zeven van de negen CDR-leden werden op 23 september 2019 gearresteerd en zitten nog steeds in voorarrest.

Brigade 29155

Zoals gezegd, richt het onderzoek van rechter García Castellón zich ook op de zogenaamde Brigade 29155, onderdeel van de Russische Centrale inlichtingendienst (GRU), die al ruim tien jaar in West-Europa actief is met als doel zoveel mogelijk staten te destabiliseren. Zeer waarschijnlijk is Brigade 29155 ook betrokken bij de ongeregeldheden in Catalonië sinds de organisatie van het illegale referendum voor de onafhankelijkheid in Catalonië.

Volgens geraadpleegde bronnen van de Spaanse krant El País zijn leden van Brigade 29155 experts in sabotage en aanslagen en worden ze in verband gebracht met de acties van de zeven gedetineerden die op het punt stonden over te gaan van gewelddadige protesten naar terroristische aanslagen in Barcelona om te strijden voor Catalonië als republiek.

Geheime ontmoetingen CDR en Brigade 29155

In het onderzoeksverslag is te lezen dat zeven leden van de CDR op 15 oktober 2018 een geheime ontmoeting hadden met iemand. Geen enkel lid mocht de identiteit van deze persoon weten. Volgens bronnen was deze ontmoeting uiterst gevaarlijk. Dezelfde bronnen laten weten dat op dit moment wordt onderzocht of het lid van Brigade 29155, bekend onder de pseudoniem Sergey Vyacheslavovich Fedotov, betrokken is bij deze geheime ontmoetingen met CDR-leden. Dezelfde Vyacheslavovich Fedotov wordt ook genoemd in de zaak van het vergiftigen van de voormalig Russisch militair inlichtingenofficier Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in het Verenigd Koninkrijk,

Deze persoon zou van 29 september tot 9 oktober 2017 in Barcelona zijn geweest volgens documentatie uit februari 2019 van het Bellingcat-portaal. Precies in de periode waarin het illegale referendum in Catalonië plaatsvond.

Op 8 oktober publiceerde de New York Times een artikel over Brigade 29155 waarin stond dat de leden van deze Brigade zich niet zozeer richten op het destabiliseren van staten door het hacken van computers, maar dat leden verhuizen naar de betreffende plek in het land en dat ze daarvanuit opereren.

Aanwijzingen van betrokkenheid sinds 2014

Niet alleen rechter Manuel García Castellón doet vanuit het Hooggerechtshof in Spanje onderzoek, ook de algemene inlichtingendienst van de nationale politie is betrokken bij het onderzoek. Sinds 2014 traceren zij al de sporen van Russische spionnen die Spanje willen destabiliseren.

Voorlopig blijven verdere details over het onderzoek geheim. Er lopen tot op heden vier aparte onderzoeken bij het centraal hof van justitie nummer 6 van het Hooggerechtshof waarvan er tot op heden één gereed is voor verdediging. Het tweede onderzoek betreft de rol van de zeven CDR-leden bij het voorbereiden van terroristische aanslagen in en rondom Barcelona.

Dit vind je misschien ook leuk