In een turbulente tijd wat internationale politiek betreft, heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez tijdens een toespraak de aandacht gevestigd op de situatie in Gaza en de betrekkingen tussen Spanje en Marokko.
Deze toespraak in het Congres van Afgevaardigden markeert een cruciaal moment in de Spaanse buitenlandpolitiek. Bovendien wordt de achtergrond gevormd door binnenlandse politiek kwesties zoals de Baskische verkiezingen, de amnestiewet en de zaak Koldo.
Een blik over de grenzen
Sánchez benadrukte de instabiliteit en conflicten die het internationale toneel domineren. Hij had daarbij speciale aandacht voor de tragische situatie in Gaza. “De oorlog daar raakt alle landen in de regio en vormt een geopolitieke realiteit die Europa niet kan negeren,” aldus Sánchez. Hij stelde dat Spanje niet langer een passieve toeschouwer is op het wereldtoneel. HEt land vormt een actieve speler, vooral in kwesties betreffende Oekraïne, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Versterking van de banden met Marokko
De premier lichtte toe hoe Spanje zijn diplomatieke en commerciële relaties met Marokko heeft versterkt. Daardoor is het land nu de belangrijkste handelspartner van Marokko. Hij erkende echter dat dit alleen niet voldoende is om de dreigingen aan te pakken. Daarom benadrukte de premier de noodzaak om de Spaanse veiligheids- en defensie-industrie te hervormen.
Erkenning van de Palestijnse Staat
Het meest opvallende moment van zijn toespraak was de aankondiging dat Spanje klaar is om Palestina als staat te erkennen. Deze stap komt na Sánchez’ tour door Arabische landen en vlak voor zijn reis naar Noorwegen en Ierland om steun te vergaren voor deze erkenning. “De internationale gemeenschap kan Palestina niet helpen als ze haar bestaan niet erkent,” verklaarde Sánchez. Hij benadrukte het belang van diplomatie en vrede in het streven naar wederzijdse erkenning tussen Israël en Palestina.
🎥 Pedro Sánchez: "España está preparada para reconocer al Estado palestino"https://t.co/MDUmAb0Kvu pic.twitter.com/t4R1ny5e8D
— Cadena SER (@La_SER) April 10, 2024
Economische vooruitgang
Aan het einde van zijn toespraak richtte Sánchez zich op de Spaanse economie. Hij benadrukte daarbij de sterke werkgelegenheidscijfers en investeringen. “Spanje gaat de goede kant op, ondanks pogingen van sommigen om deze feiten te verbergen,” stelde hij.
Politieke reacties
De toespraak van Sánchez werd gevolgd door een sessie in het Congres. Leiders van verschillende partijen zetten hun standpunten uiteen. Alberto Núñez Feijóo van de PP uitte zijn steun voor de tweestatenoplossing, terwijl Santiago Abascal van Vox kritiek had op de buitenlandse politiek van de regering. Íñigo Errejón en Gabriel Rufián benadrukten respectievelijk de noodzaak om fascisme te bestrijden en de urgentie van de situatie in Gaza.
Lees ook: Diplomatieke crisis tussen Spanje en Israël wordt groter